latinica  ћирилица
24/08/2017 |  17:31 ⇒ 19:54 | Autor: RTRS

"Veliki park"- svjedočenja o ubistvu pripadnika ЈNA srpske nacionalnosti

Svjedok Tužilaštva BiH Murat Šabanović izjavio je danas pred Sudom BiH u predmetu "Veliki park" da je vidio zarobljene pripadnike ЈNA koje su u Stanici policije u sarajevskom naselju Dobrinja čuvala četiri naoružana stražara.
Optuženi u predmetu "Veliki park" Dragan Vikić i njegov branilac Fahrija Karkin - Foto: SRNA
Optuženi u predmetu "Veliki park" Dragan Vikić i njegov branilac Fahrija KarkinFoto: SRNA

U nastavku suđenja bivšem komandantu Specijalne jedinice MUP-a takozvane republike BiH Draganu Vikiću i još trojici optuženih za ratni zločin nad osam zarobljenih pripadnika ЈNA srpske nacionalnosti 1992. godine u Sarajevu, Šabanović je rekao da su zarobljenici bili u izolaciji, jer su okupljeni građani prijetili da će ih linčovati.

- Tog dana, 22. aprila 1992. godine, bilo je jako granatiranje i oko 200 ogorčenih ljudi došlo je ispred Policijske stanice, jer su čuli da su pripadnike ЈNA, kojima je spala gusjenica sa transportera, zarobili pripadnici Teritorijalne odbrane i vojne policije - rekao je Šabanović.

Tokom svjedočenja, on je naveo da je 20. aprila 1992. godine iz Višegrada došao u Sarajevo, na poziv tadašnjeg predsjednika republike BiH Alije Izetbegovića da se brani Sarajevo, te da je kao vojni policajac bio smješten u prostorijama Hidrometeorološkog zavoda gdje mu je komandant bio Kerim Lučarević.

Šabanović je rekao da je nakon zarobljavanja srpskih vojnika čuo Hajrudina Šumana, koji je radio kao operativac na radio vezama i načelnika Stanice policije Malika Krivića koji su nekome, putem radio stanice, rekli da se "osam paketa mora isporučiti u Centralni zatvor kod Ismeta Bajramovića Ćele".

- Ne znam s kim su kontaktirali, a da sam prepoznao Vikićev glas, danas ne bih svjedočio jer se borimo za iste ideale - rekao je Šabanović.

On je dodao da je nekoliko dana kasnije, od Lučarevića čuo "da je neka budala pobila neke zatvorenike" i da se poslije pričalo da je to bila grupa vojnika koja su zarobljena na Dobrinji.

- Kerim mi nije rekao ko je to uradio, ali mi je govorio da je predsjednik ljut, da mu niko ne smije izaći na oči jer im je ukaljan obraz i da je čitav svijet za to čuo - rekao je Šabanović.

Tužilac Vesna Ilić predočila je Sudu iskaz ovog svjedoka koji je 2014. godine dao u Tužilaštvu BiH, te navela da su tadašnji i današnji iskaz svjedoka kontradiktorni, ali je Šabanović ostao kod današnje izjave.

Drugi svjedok Tužilaštva BiH Hajrudin Šuman, koji se u tom periodu, takođe, nalazio u Hidrometeorološkom zavodu BiH, imao je zadatak da sve sumnjive razgovore koje čuje preko radio veze prijavi Vrhovnom štabu.

On je rekao da je Lučarević zabranio Šabanoviću da dolazi u Hidrometeorološki zavod, te da je često sa Lučarevićem išao u Dom policije gdje je bila smještana specijalna policija i gdje se viđao sa Draganom Vikićem.

Šuman je ispričao da su u periodu kada je granatiran grad otišli kod tadašnjeg šefa državne bezbjednosti Asima Dautbašića da se upoznaju o situaciji i o tome "da li je iko preživio u Domu policije".

- Tada sam u hodniku Doma policije čuo da se pucalo u Velikom parku i da je Mišo Matić, zvani Mišo Žmiro, pobio neke ljude. Nisam znao o kome se radi. To je Dautbašić rekao Vikiću, koji se uhvatio za glavu. Vratio sam se u Hidrometerološki zavod i poslije sam opet čuo da je Mišo Matić ubio zarobljenike. Tada sam povezao o kome je riječ - rekao je Šuman.

U predmetu "Veliki park", osim Vikića, optuženi su bivši ministar unutrašnjih poslova takozvane republike BiH Јusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.

Optužnica ih tereti da su znali za zarobljavanje osam pripadnika ЈNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja.

Prema optužnici, oni su bili informisani o stavljanju zarobljenih vojnika ЈNA pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura, koji su potom izvedeni u Veliki park blizu Doma policije u centru Sarajeva, gdje su ubijeni rafalima iz vatrenog oružja.

Nakon ubistva, tijela pripadnika ЈNA sklonjena su i odvezena s ciljem da se uklone i prikriju dokazi.

Djelimični posmrtni ostaci dvojice ubijenih vojnika ЈNA pronađeni su, a za ostacima ostalih još se traga.

Suđenje pred Sudom BiH u ovom predmetu biće nastavljeno 7. septembra.

Izvor: SRNA