latinica  ћирилица
24/08/2017 |  19:23 ⇒ 20:54 | Autor: RTRS

Tužili starješinu za nesavjesno poslovanje pa dobili otkaz! (VIDEO)

Trojica vatrogasaca iz Kotor Varoša dobili su otkaz makon što su starješinu tužili za nesavjesno poslovanje!
Vatrogasci - Kotor Varoš - Foto: RTRS
Vatrogasci - Kotor VarošFoto: RTRS

Ljubi Popoviću, Petku Božičkoviću i Radojku Keveroviću, iskusnim vatrogascima iz Kotor Varoša, starješina vatrogasnog društva Nedjeljko Sakan ponudio je da potpišu novi ugovor o radu. Ponuđeno im je radno mjesto dimnjačara, a kada su to odbili, dobili su otkaz.

- Radno mjesto dimnjačara po sistematizaciji ne postoji. Mi to nismo prihvatili i direktor nam je nakon osam dana uručio rješenje o otkazu - kaže Keverović, jedan od otpuštenih radnika.

Sakan kaže da im je posao dimnjačara ponuđen, jer je sistematizacijom stvorena potreba za tim radnim mjestom.

- Ne možemo potcjenjivati nijedno radno mjesto, pogotovo dimnjačara. Čišćenje i održavanje dimnjaka spada u preventivu - kaže Sakan.

Otpušteni radnici smatraju da to nije pravi razlog zašto im je uručen otkaz. Kažu da je njihov grijeh bio to što su ukazali na nesavjetan rad starješine u vatrogasnom društvu. Čak su podigli i tužbu protiv njega. Tvrde, mnogo je dokaza za to.

- Došli smo u situaciju da imamo jedan kamion u jako lošem stanju, koji često ostaje bez goriva i u kvaru, a da ne pričam kako je onaj drugi prodat. Mi kao savjesni vatrogasci i ljudi ne možemo da dolazimo na posao i samo dežuramo, jer koji je smisao toga ako nemamo ni kamion ni gorivo - kaže Božičković.

Starješina to demantuje. Poziva inspekciju i policiju da ispitaju da ima li nezakonitosti.

Otpušteni radnici navode i primjer renoviranja jedne od kancelarija. Kažu da je njihov nadređeni kroz papire naveo da je za te poslove bila angažovana posebna firma, što tvrde nije tačno.

- Angažovali smo preduzeće koje je za to plaćeno, a radnici u smjeni su pomagali - kaže Sakan.

Popović tvrdi da su radnici sami izvodili radove.

- On je napravio račun na nekih četiri do pet hiljada, tačan iznos utvrdiće tužilaštvo i sud. Firma nije izvodila radove, mi smo sami sve radili - kaže Popović.

Popović, Božičković i Keverović žalili su se na rješenje o otkazu. Tvrde da im je uručen dok su bili na bolovanju. Sakan kaže da im je rješenja potpisao prije, kada su odbili novu sistematizaciju. Otpušteni radnici poručuju i opštinskoj vlasti da je vrijeme da se uključe u slučaj "vatrogasno društvo", jer je to u interesu svih građana Kotor Varoša.