latinica  ћирилица
24/08/2017 |  22:28 ⇒ 22:31 | Autor: RTRS

"Srpski zid plača" svjedoči o stravičnom zločinu Orića i njegovih sljedbenika

Ispred zgrade Specijalnog suda u Beogradu postavljen je "Srpski zid plača - Srebrenica 1992. godine". Zid na kojem su fotografije masakra kojeg su počinili Naser Orić i njegovi sljedbenici, postavilo je Udruženje kidnapovanih i ubijenih Srba na Kosovu i Metohiji, sa Udruženjem porodica Srba ubijenih u Srebrenici, Kravicama i Bratuncu. Traže da Tužilaštvo Srbije, protiv odgovornih, podigne optužnice.
"Srpski zid plača" u Beogradu - Foto: SRNA
"Srpski zid plača" u BeograduFoto: SRNA

Predsjednik Udruženja Simo Spasić izjavio je da je današnje postavljanje panoa sa fotografijama Srba ubijenih u Srebrenice preko puta Tužilaštva za ratne zločine u Beogradu svojevrsna opomena, ali i apel da zločin nad srpskim civilima u Podrinju ne ostane nekažnjen.

On je naglasio da "Srpski zid plača - Srebrenica 1992. godine" i fotografije masakriranih, unakaženih tijela srpskih civila govore same za sebe i traže pravdu.

- Srpske porodice žrtava ne mogu da prihvate da je Haški tribunal osudio samo srpske generale po komandnoj odgovornosti. Da nije bilo srpskih žrtava 1992. godine, sigurno ne bi bilo ni onih Bošnjačkih iz jula 1995. godine - rekao je Spasić novinarima.

On je naglasio da Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu mora konačno da podigne optužnice protiv ratnog komandanta muslimanskih snaga u Srebrenici Nasera Orića, ali i Ejupa Ganića, Atifa Dudakovića i mnogih drugih i da zločinci, ma kako se zvali, moraju biti procesuirani.

- Boračka organizacija Republike Srpske i Udruženje porodica ubijenih iz Srebrenice, Kravice, Bratunca dali su mi ovlaštenje da sa članovima porodica stradalih na Kosmetu postavimo "Srpski zid plača - Srebrenica 1992. godine" upravo na ovom mjestu i tako poručimo da će borba za pravdu i istinu biti nastavljena - rekao je Spasić.

Izvor: SRNA