latinica  ћирилица
25/08/2017 |  16:34 ⇒ 16:54 | Autor: RTRS

Na VMA prva implantacija aortnog zaliska bez hirurškog reza

Na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu prvi put je urađena implantacija aortnog zaliska bez hirurškog reza kod dvoje pacijenata dobi 82 i 77 godina, koji se uspješno oporavljaju.
VMA - operacija - Foto: SRNA
VMA - operacijaFoto: SRNA

Zahvate je izveo kardiohirurški tim VMA koji čine ljekari klinika za urgentnu internu medicinu, kardiologiju, kardiohirurgiju, vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju, anesteziologiju i Instituta za radiologiju.

Operacije su urađene uz asistenciju profesora doktora Matjaža Bunca iz Kliničkog centra Ljubljana.

Metoda perkutane, odnosno nehirurške ugradnje aortnog zaliska, kojoj prethodi detaljno kliničko ispitivanje zdravstvenog stanja pacijenta, u razvijenim zemljama uvedena je u redovnu kliničku praksu, a tokom posljednjih godina u svijetu se obavlja više perkutanih, nego otvorenih hirurških zahvata.

Ova interventna transkateterska procedura ugradnje aortnog zaliska /TAVI/ izvodi se pristupom kroz preponske arterije i značajno smanjuje dužinu trajanja intervencije na srcu.

Indikovana je prevashodno kod pacijenata starijih od 65 godina sa teškom aortnom stenozom /suženjem aortnog zaliska/ i povećanim rizikom od operativnog liječenja klasičnim zahvatom uz otvaranje grudnog koša.

Izvor: SRNA