latinica  ћирилица
27/08/2017 |  12:45 ⇒ 19:33 | Autor: RTRS

Dodik: Srpski narod mora biti okupljen oko ideje koja se zove Republika Srpska

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da globalna kretanja u svijetu nalažu da srpski narod mora biti okupljen oko ideje koja se zove Republika Srpska, njenog jačanja i postojanja.
Milorad Dodik (foto:Velibor Tripić) -
Milorad Dodik (foto:Velibor Tripić)

Dodik je u izjavi novinarima na 52. "Kočićevom zboru" u Stričićima kod Banjaluke istakao da je Republika Srpska danas zemlja slobode koju je osvojila svojim postojanjem i formiranjem.

"Ta sloboda podrazumijeva pobjedu pred velikom istorijskom nepravdom koja je ovdje i za vrijeme, prije i poslije Petra Kočića bila dominantna srpskom narodu", rekao je Dodik.

Dodik je naveo da sloboda za srpski narod danas nije dovedena u pitanje, te da sada postoji potreba da se bolje živi, da se više obezbijedi materijalnih i duhovnih resusra da bi ljudi ovdje bolje živjeli.

"Ne treba biti naivan. Globalna kretanja u svijetu nalažu da moramo biti okupljani oko ideje koja se zove Republika Srpska, njenog jačanja i njenog postojanja", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske izjavio je da je Republika Srpska odraz borbe srpskog naroda za slobodu i njegove spremnosti da je brani i sačuva svoj identitet, što je opisano i u pjesmi Petra Kočića o otadžbini.

"To je ono što imamo danas i ne smijemo pokleknuti pod navalom bilo kakvih ideja koje dovode u pitanje naše postojanje i snagu, već se uvijek moramo okupiti i sabrati za dodatnu našu afirmaciju, našeg pisma, vjere, krsne slave i svega onoga što čini identitet srpskog naroda", poručio je Dodik.

Dodik je naglasio da mu je drago da je danas ovdje sa ljudima da podijeli uspomenu na Petra Kočića.

"Narodnim zborovanjem sjećamo se Kočića i njegovog velikog djela, čovjeka koji je gotovo prije sto godina pisao o patnji naroda ovog kraja i na najbolji mogući način to prenosio i ostavio u nezaborav svim generacijama", rekao je Dodik.

On je napomenuo da je 52. "Kočićev zbor" prilika da se okupe umjetnici i da se najboljim među njima dodijeli nagrada, te podsjetio da manifestacija traje danima u Banjaluci i Beogradu, a završava danas velikim narodnim zborom.