latinica  ћирилица
28/08/2017 |  08:51 | Autor: RTRS

Upala limfnih čvorova je prvi simptom limfoma

Hematologija: Maligna bolest krvi javlja se u velikom broju tipova. Kod nekih pacijenata čak i nije potrebna terapija, već samo da se prati stanje, dok je kod nekih liječenje neophodno na samom početku bolesti.
Upala limfnih čvorova - Foto: Novosti.rs
Upala limfnih čvorovaFoto: Novosti.rs

Uvećanje limfnih čvorova, zamaranje, noćno znojenje, gubitak apetita i tjelesne mase simptomi su malignog oboljenja krvi - limfoma. Iako su simptomi jedinstveni, ovu bolest nije lako prepoznati i dijagnostikovati, jer se javlja u čak 60 tipova u okviru kojih se izdvaja još 100 podtipova.

- Od tipa maligniteta zavisi i uspeh u liječenju - kaže dr Darko Antić, načelnik intenzivne nege Limfoma centra Klinike za hematologiju Kliničkog centra Srbije. Kod određenog broja pacijenata čak i nije potrebna terapija, već samo da se prati stanje na četiri do šest mjeseci, dok je kod nekih liječenje neophodno na samom početku bolesti, primjenom hemio i zračne terapije.

Najčešća vrsta limfoma je hronična limfocitna leukemija. Od nje godišnje oboli 13.000 od 100.000 ljudi, a karakteristično je da se rijetko javlja kod osoba mlađih od 50 godina. Dva do tri puta češća je kod muškaraca.

- Ovo oboljenje vrlo često se otkrije sasvim slučajno kada se analizom krvi utvrdi da kod bolesnika postoji limfocitoza, odnosno uvećani broj limfocita u perifernoj krvi - kaže dr Darko Antić.

Ako se dodatno pokaže da je smanjen i broj eritrocita i trombocita, gotovo da nema sumnje da je riječ o hroničnoj limfocitnoj leukemiji.

Limfni čvorovi služe kao filteri koji čiste limfu od štetnih bakterija i virusa koji se skupljaju u njoj. Oni mogu da se grupišu u veće skupine, a nalaze se na vratu, pod pazuhom, u preponama, grudnom košu i stomaku.

Ne postoje dokazi da je pojava hronične limfocitne leukemije povezana sa spoljašnjim faktorima i faktorima okoline. Zasad se zna da od nje češće oboljevaju u Evropi i Sjevernoj Americi, dok je u Kini i Јapanu dosta rjeđa. Djeca roditelja obolelih od HLL imaju tri puta veću vjerovatnoću da obole u odnosu na opštu populaciju.

Izvor: Večernje novosti