latinica  ћирилица
28/08/2017 |  13:29 ⇒ 21:21 | Autor: RTRS

Obilježeno 700 godina manastira Krupa (VIDEO)

U Manastiru Krupa kod Obrovca danas je služena Sveta arhijerejska liturgija i izveden kulturno-umjetnički program povodom 700 godina ove srpske svetinje, koja pripada Eparhiji dalmatinskoj.
Obrovac - Manastir Krupa - Foto: SRNA
Obrovac - Manastir KrupaFoto: SRNA

Manastir Krupa u Dalmaciji obilježava 700 godina od osnivanja. Daleke 1317. manastir je osnovao srpski kralj Milutin, od kada je više puta rušen i obnavljan. Svetu arhijerejsku liturgiju služio je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije. Za obnovu ovog manastira do kraja avgusta otvoren je i humanitarni broj 1412.

U Krupu su, povodom velikog jubileja, pristigli vjernici sa svih strana, da posvjedoče svoju vjeru ali i da preostalim dalmatinskim Srbima poruče da nisu sami. Krupa je, kažu, bila i ostala simbol srpskog trajanja u ovom dijelu Dalmacije.

Početak obnove manastira Krupa, nakon posljednjeg rata, označio je i početak povratka srpskog stanovništa. Time ovaj manastir ispunjava svoju istorijsku ulogu, kaže otac Gavrilo, iguman manastira Krupa.

"Kao takav, jedan manastir koji postoji 700 godina je veliki Božiji blagoslov za ovaj kraj. On je bio stub opstanka našeg naroda, na prvom mjestu u svojoj vjeri, a onda za sve ostalo", kaže iguman.

Manastir Krupa (Foto: RTRS)

Episkop dalmatinski Fotije ističe da je proslava današnjeg velikog jubileja izraz je svenarodnog jedinstva srpskog naroda.

"Velika je duhovna radost danas, blagosloveno je danas biti u mananastiru Krupi. Pozdravljam sve vas koji ste došli sa istoka i zapada, sa sjevera i juga da svoje muke iznesemo pred Gospoda", naglasio je episkop.

Predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac rekao je Srni da je sedam vijekova Manastira Krupa istorijska potvrda vjekovnog života Srba u Dalmaciji i Hrvatskoj.

"Na današnji dan tradicionalno se ovdje okupljaju Srbi sa ovih područja, ali i iz Srbije, Republike Srpske i zemalja EU. Ovaj manastir je vrelo koje ljude okuplja, privlači i ima snagu koja se mora sa pažnjom čuvati", naglasio je Pupovac.

Već punih 700 godina u manastiru Krupa Služi se Sveta Liturgija. Poručeno je da voštanica koju je upalio srpski kralj Milutin, nikada neće biti ugašena.