latinica  ћирилица
29/08/2017 |  14:46 ⇒ 18:23 | Autor: RTRS

Sve spremno za početak nove školske godine (VIDEO)

U Republici Srpskoj sve je spremno za početak nove školske godine u 93 srednje i 187 osnovnih škola, koji je predviđen u petak, 1. septembar, zaključeno je danas u Banjaluci na sastanku ministra prosvjete i kulture Srpske Dane Maleševića sa predsjednicima aktiva direktora osnovnih i srednjih škola.
Škola - Foto: ilustracija
ŠkolaFoto: ilustracija

Malešević je istakao da se intenzivno radi na poboljšanju kvaliteta obrazovanja i izrazio zadovoljstvo kako su izvršene pripreme u osnovnim i srednjim školama za početak nove školske godine, koje će pohađati 92.000, odnosno 42.000 đaka.

"U školama će nastava početi u petak, osim u Zvorniku, gdje će nastava početi u ponedjeljak, 4. septembra, jer je školski objekat renoviran i sada će zadovoljavati sve potrebe koje se odnose na energetsku efikasnost", rekao je novinarima Malešević, nakon sastanka.

On je naglasio da su nekim školama, zbog broja đaka, ponovo otvorena područna školska odjeljenja, među kojima je Osnovna škola Mokro - područno odjeljenje Brezovica.

"Ostalo je devet područnih školskih odjeljenja u kojima neće biti nastave, a za očekivati je da u narednim godinama neka od njih ponovo počnu sa radom", dodao je Malešević.

Prema njegovim riječima, na sastanku je bilo riječi o sanaciji grijanja u školskim objektima da ne bi bilo problema u grijnoj sezoni, kao i o infrastrukturnim projektima.

"Ono što je bitno jeste da ubuduće direktore škola neće birati školski odbor, nego Vlada Srpske. Time će biti obezbijeđen posao direktoru nakon isteka mandata", kaže Malešević i napominje da će biti učinjeno sve da tokom narednih godinu dana u Osnovnoj školi "Petar Petrović Njegoš" u Istočnoj Ilidži budu prošireni kapaciteti i izgrađena fiskulturna sala.



On je podsjetio da će mala matura od ove školske godine biti eksperimentalno uvedena u 21 osnovnoj školi, kao i velika matura.

Na pitanje kako komentariše peticiju sa 6.500 potpisa koju su predstavnici udruženja "ReStart Srpska" i odbornik PDP-a u Skupštini grada Banjaluka Draško Stanivuković predali danas nadležnim u Vladi Republike Srpske, a u kojoj traže da se cijena nabavke službenih automobila ograniči na maksimalno 50.000 KM, Malešević je rekao da se o svemu izjasnio prethodnih dana.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola Dragan Mrdić rekao je da je u svim osnovnim školama sve spremno za početak nastave.

"Iako je izvršena racionalizacija mreže škola u Srpskoj, uspjeli smo zbrinuti radnike koji su bili tehnološki višak. Nažalost, u ovoj godini je upisano 500 učenika manje u našim osnovnim školama", kaže Mrdić.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola Valentina Sovilj kaže da su u srednjim školama ispunjeni kadrovski i tehnički uslovi za početak školske godine.

Izvor: Srna