latinica  ћирилица
29/08/2017 |  17:35 | Autor: RTRS

Suđenje Simatoviću i Stanišić- Svjedočio svjedok optužbe

Na ponovljenom suđenju pred Haškim tribunalom bivšim srpskim zvaničnicima Službe državne bezbjednosti Јovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju, svjedok optužbe Marko Miljanić rekao je da su srpske snage u jesen 1991. godine ubile 75 Hrvata, "pretežno civila", u selu Škabrnja u Kninskoj Krajini.
Franko Simatović i Јovica Stanišić - Foto: RTRS
Franko Simatović i Јovica StanišićFoto: RTRS

Prema haškoj optužnici, snage koje su počinile zlodjela u Škabrnji bile su tada pod kontrolom SDB Srbije, odnosno njenih zvaničnika Stanišića i Simatovića.

Miljanić, koji je bio komandant odbrane sela Škabrnja, rekao je da su mu tokom napada pripadnika ЈNA "ubijeni otac, brat i sedam rođaka", ali da nije vidio ko je tačno počinio zločine nad civilima u Škabrnji, nego je to čuo od očevidaca, prenijeli su beogradski mediji.

On je dodao da se njegova naknadna saznanja podudaraju sa izvještajem bezbjednosnog oficira ЈNA majora Branislava Ristića da su počinioci bili pripadnici krajiške Teritorijalne odbrane, "dobrovoljci iz Srbije" i grupa koju je vodio pripadnik milicije Krajine Goran Opačić.

Tokom unakrsnog ispitivanja, na pitanje Јana Edvardsa, branioca prvooptuženog Stanišića, da li zna ko je tačno napao Škabrnju, svjedok je rekao da je siguran za ЈNA i MUP Srbije ili Krajine, dok je za dobrovoljce čuo.

Odgovarajući na pitanja Stanišićevog advokata, svjedok je potvrdio da su hrvatske snage u Škabrnji imale nekoliko minobacača koji su bili smješteni 150 metara od crkve, kao i protivtenkovski top.

Miljanića će sutra unakrsno ispitivati branioci drugopuženog Simatovića.

Izvor: SRNA