latinica  ћирилица
30/08/2017 |  08:05 ⇒ 16:32 | Autor: RTRS

Međunarodni dan nestalih - Srpska još traga za 1.670 boraca i civila

Odbor porodica poginulih i zarobljenih boraca Boračke organizacije Republike Srpske danas obilježava 30. avgust, Međunarodni dan nestalih lica.
Banjaluka - položeni vijenci povodom Međunarodnog dana nestalih - Foto: RTRS
Banjaluka - položeni vijenci povodom Međunarodnog dana nestalihFoto: RTRS

Rukovodstvo BORS-a i Odbora porodica poginulih i zarobljenih boraca simbolično su u pet do 12, položili vijence na spomen-kosturnice u Banjaluci, Nevesinju i Istočnom Sarajevu, u kojima se nalaze tijela neidentifikovanih srpskih žrtava.

Srpska još potražuje 1.670 nestalih boraca i civila, dok se u tri spomen-kosturnice u Republici Srpskoj nalazi 650 ekshumiranih i neidentifikovanih posmrtnih ostataka Srba.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da će u budžetu Srpske biti obezbijeđena sredstva za identifikaciju 650 posmrtnih ostataka srpskih boraca i civila koja se nalaze u tri spomen-kosturnice u Republici Srpskoj.

"Mislim apsolutno da treba to da finansiramo, ali ono što je problem jeste da postoji veliko nezadovoljstvo radom Instituta za nestala lica BiH u svim njegovim segmentima, uključujući i ovaj dio koji se odnosi na identifikaciju", rekla je Cvijanovićeva danas novinarima u Banjaluci.

Na spomen-kosturnici u Banjaluci danas su položeni vijenci povodom 30. avgusta, Međunarodnog dana nestalih lica. Vijence su položili predstavnici Odbora porodica poginulih i zarobljenih boraca Boračke organizacije Republike Srpske i Odbora porodica poginulih i zarobljenih Boračke organizacije grada Banjaluka, te predstavnik Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Radomir Graonić.

Predsjednik Odbora za boračko-invalidsku zaštitu Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Glamočak rekao je da institucije Republike Srpske moraju naći način i krenuti u identifikaciju posmrtnih ostataka koji se nalaze u ovoj spomen-kosturnici.

Glamočak, koji je prisustvovao obilježavanju Međunarodnog dana nestalih, rekao je novinarima da bi ovo trebalo da bude "prioritet svih prioriteta", kako bi se nakon 20 i više godina ovaj problem rješavao u Republici Srpskoj.

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca na ulazu u Spomen-kosturnicu u Miljevićima u Istočnom Sarajevu, u kojoj se nalaze neidentifikovane srpske žrtve, predstavnici opština i boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije obilježili su Međunarodni dan nestalih.

Predsjednik Odbora poginulih i zarobljenih boraca Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ za Sarajevsko-romanijsku regiju Slavica Popić Hart rekla je da Srpska traga za 1.671 nestalim licem.

Ona je istakla da su u Republici Srpskoj nalaze tri kosturnice, u kojima se nalazi 657 neidentifikovanih tijela, od kojih se 316 nalazi u kosturnici u Banjaluci, 275 u Istočnom Sarajevu, a 66 u kosturnici u Nevesinju.

Polaganjem cvijeća i prisluživanjem svijeća na Centralni spomenik za 1.080 poginulih boraca, Gradska organizacija porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Zvornik obilježila je danas 30. avgust – Međunarodni dan nestalih lica.

Sekretar ove organizacije Milivoje Marković rekao je novinarima da se na području Zvornika traga za još 23 pripadnika Vojske Republike Srpske i 30 civila, te podsjetio da je u ovoj godini pronađeno i identifikovano samo jedno lice koje je bilo pripadnik Vojske Republike Srpske.

Marković je naglasio da je proces traženja nestalih lica posljednjih godina neopravdano spor zahvaljujući neradu Instituta za traženje nestalih lica BiH.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić upozorava da je potrebna opšta reforma Instituta za nestala lica BiH, te da je proces potrage za nestalim Srbima u potpunom zastoju.

Članovi Udruženje porodica nestalih boraca i civila Semberije i Majevice poručili su vlastima u BiH i institucijama odgovornim za traženje nestalih da ovaj proces mora biti završen u narednoj godini.

Predsjednik ovog udruženja Smilja Mitrović navodi da sudovi, vlast i međunarodna zajednica u BiH moraju pomoći da nakon 22 godine budu pronađena nestala lica iz Republike Srpske, među kojima je 65 za kojima se još traga u Semberiji i na Majevici.

U organizaciji Opštinske boračke organizacije Nevesinje danas je polaganjem cvijeća na Spomen-kosturnici na Gvozdu obilježen Međunarodni dan nestalih lica i poručeno da proces traženja nestalih Srba treba pokrenuti sa mrtve tačke.

Cvijeće su simbolično pet minuta do 12 položili predstavnici opštine Nevesinje, Opštinske boračke organizacije i Boračke organizacije iz Bileće.

Delegacije bratunačke opštinske Boračke organizacije, Udruženja nestalih lica Bratunac-Srebrenica i Udruženja logoraša regije Birač položile su danas cvijeće kod centralnog Spomen-krsta na gradskom groblju u Bratuncu povodom obilježavanja 30. avgusta - Međunarodnog dana nestalih i odali počast poginulim srpskim borcima i civilima.

Predsjednik Udruženja nestalih lica Bratunac-Srebrenica Milka Kovačić rekla je da je nedopustvo da se u spomen-kosturnicama u Republici Srpskoj nalazi više stotina ekshumiranih i neidentifikovanih posmrtnih ostataka Srba.

Ona je dodala da su među njima, najvjerovatnije, i ostaci lica sa područja Bratunca i Srebrenice za kojima se traga više od 20 godina.

Kovačićeva je navela da se na području ovih opština još traga za posmrtnim ostacima pedesetdvoje Srba.

Izvor: RTRS, SRNA