latinica  ћирилица
30/08/2017 |  14:59 ⇒ 18:14 | Autor: RTRS

Srpska traga za 1.670 nestalih boraca i civila (VIDEO)

Povodom obilježavanja 30. avgusta, Međunarodnog dana nestalih lica, simbolično u pet minuta do 12 položeni su vijenci na spomen-kosturnicu u Banjaluci, Istočnom Sarajevu i Nevesinju, u kojima se nalaze ekshumirani neidentifikovani posmrtni ostaci 657 tijela srpskih žrtava. Srpska još traga za 1.670 boraca i civila.
Dan nestalih - obilježavanje (Arhiv) - Foto: RTRS
Dan nestalih - obilježavanje (Arhiv)Foto: RTRS

U spomen-kosturnicama Republike Srpske u Banjaluci je 316, Istočnom Sarajevu 275, a u Nevesinju 66 neidentifikovanih posmrtnih ostataka srpskih žrtava.

Milan Mandić, predsjednik Udruženja porodica nestalih lica Sarajevsko-romanijske regije, koji već 26 godina traži oca i četiri najbliža rođaka, rekao je da se, nažalost, nigdje nije došlo u traženju i identifikaciji nestalih Srba.

Naglasio je da bošnjački član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Amor Mašović ima podršku svih institucija u FBiH, pa i BiH, dok srpski član Milutin Mišić nema ničiju podršku.

Predsjednica Odbora poginulih i zarobljenih boraca BOSR za Sarajevsko-romanijsku regiju Slavica Popić Hart rekla je da su porodice koje već 20 godina traže nestale ogorčene.

- Tijela koja su dosad pronađena identifikovala je Komisija za traženje nestalih Republike Srpske, a Institutut za traženje nestalih BiH ne radi svoj posao - tvrdi ona.

Predsjednik parlamenta Nedeljko Čubrilović apelovao da se ubrza rješavanje pitanja nestalih lica. Iz Odbora za boračko-invalidsku zaštitu Narodne skupštine poručuju da institucije Srpske moraju same naći način da
počnu sa identifikacijom posmrtnih ostataka.

- Ovo bi trebalo da bude "prioritet svih prioriteta", kako bi se nakon 20 i više godina ovaj problem rješavao u Republici Srpskoj - rekao je predsjednik Odbora Nedeljko Glamočak.

Premijerka Srpske Željka Cvijanović rekla je da će Vlada Srpske obezbijediti sredstva za identifikaciju 650 posmrtnih ostataka srpskih boraca i civila u tri spomen-kosturnice u Srpskoj. Premijerka je najavila sastanak sa predstavnicima BORS-a na kojem će ovo biti jedna od tema.

- Mislim apsolutno da treba to da finansiramo, ali ono što je problem jeste da postoji veliko nezadovoljstvo radom Instituta za nestala lica BiH u svim njegovim segmentima, uključujući i ovaj dio koji se odnosi na identifikaciju - rekla je Cvijanovićeva.

Na području Istočne Hercegovine traži se još 85 lica, a u kosturnici na Gvozdu nalaze se 98 neidentifikovanih posmrtnih ostataka.

I predstavnici Boračke organizacije i Opštinske organizacije Crvenog krsta u Mrkonjić Gradu položili su vijenac na centralni spomenik poginulim borcima na Trgu srpske vojske.

I delegacije bratunačke opštinske Boračke organizacije, Udruženja nestalih lica Bratunac-Srebrenica i Udruženja logoraša regije Birač položile su danas cvijeće kod centralnog Spomen-krsta na gradskom groblju u Bratuncu povodom obilježavanja Međunarodnog dana nestalih i odali počast poginulim srpskim borcima i civilima.

Na području ovih opština još se traga za posmrtnim ostacima pedesetdvoje Srba. Izraženo je žaljenje što se u Institutu za nestala lica BiH, traženje i identifikacija lica obavlja po nacionalnoj osnovi, uz favorizovanje bošnjačkih žrtava.

Međunarodni dan nestalih obilježen je i u Bijeljini, polaganjem vijenaca na spomen-obilježje Majkama poginulih srpskih sinova.

Obilježavanje Međunarodnog dana nestalih u Petrovu

Kod Manastira Svetog Nikole na Ozrenu kod Petrova, služenjem parastosa i pologanjem vijenaca obilježen je Međunarodni dan nestalih. Sa skupa je poručeno da su nezadovoljni radom Instituta za nestala lica BiH i da ovim tempom ni za 40 godina neće biti pronađeni nestali i pobijeni Srbi u proteklom ratu.

Raduška Pavlović je protjerana iz Vozuće gdje joj je poginuo muž Milan, a živ zarobljen dvadsetojednogodišnji sin Slađan za čijim kostima još traga.

- Koliko mi je teško zna jedino majka koja je izgubila dijete - kaže Pavlovićeva.

Zločini nad srpskim vojnicima i civilima na Ozrenu imaju sve karakteristike ograničenog genocida- poručeno je sa 12. obilježavanja Međunarodnog dana nestalih na Ozrenu.

- Ako se ovim tempom bude radilo, kao što to radi Insitut za nestale BiH, proces traženja nestalih neće se završiti narednih 40 godina. Za devet godina pronađeno je 380 nestalih, to je dakle oko 40 godišnje, što je zaista tužno - rekao je Nedeljko Mitrović, predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske.

Predsjednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božana Živković Rajilić rekla je da je potrebno ubrzati hapšenje ratnih zločinaca nad Srbima, a nestale Srbe pronaći i sahraniti.

Od 2008. godine do danas su pronađene 29 lokacija sa posmrtnim ostacima, ali Tužilaštvo BiH nije ništa preduzelo - ističu u Republičkom centru za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

- Mi smo dokumentovali sve što se moglo dokumentovati. Pravda je nedostižna, a tužilaštva i sudovi provode je selektivno - kaže izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević.

Na spomen krst kod manastira na Ozrenu predstavnici brojnih boračkih organizacija i institucija Srpske položili su cvijeće u znak sjećanja na nestale i poginule na Ozrenu u proteklom ratu.