latinica  ћирилица
30/08/2017 |  16:10 ⇒ 18:17 | Autor: RTRS

Banjaluka: Probni rad Eko-toplane krajem oktobra (VIDEO)

Najveći komunalni problem urbanog dijela Banjaluke - gradsko grijanje, već na jesen odlazi u prošlost, a sa njim bi trebalo i ružno sjećanje na brojne probleme postojeće toplane u prethodnim sezonama grijanja. Tri mjeseca se radi na novoj Eko-toplani, koja će probni rad doživjeti već krajem oktobra. U kontrolu radova danas su otišli gradonačelnik i većina odbornika Skupštine grada Banjaluka.
Radojičić  sa odbornicima u obilasku eko toplane - Foto: RTRS
Radojičić sa odbornicima u obilasku eko toplaneFoto: RTRS

Stabilno, pouzdano i cijenom prihvatljivo grijanje - cilj je koji se želi postići izgradnjom Eko-toplane u Banjaluci. Radovi su u punom jeku, ali je sasvim sigurno da nova toplana neće početi sa radom 15. oktobra kada počinje sezona grijanja.

- Pošto se ovdje radi modularno, očekujemo da se gradnjom modula i puštanjem u probni rad već u oktobru ili novembru krene sa isporukom energije, a stara toplana ima obavezu održavanja gradskog grijanja do puštanja u rad nove Eko-toplane - rekao je gradonačelnik Igor Radojičić.

Cjelokupna investicija vrijedna je 35 miliona KM, uz učešće partnera od 51, a Grada 49 odsto. I dok iz kompanije IEE potvrđuju da se svi rokovi poštuju, a da će novi objekat u potpunosti biti u funkciji krajem januara naredne godine, potrošačima je ipak najvažnija cijena, koja ne bi trebalo da se mijenja, osim kod korisnika koji imaju ugrađene kalorimetre.

- Potvrđujem da ćemo u novembru imati prve megavat sate isporučene iz novog postrojenja u uključujući vrelovod koji je u izgradnji. Očekujemo da ćemo u novembru imati priliku za puštanje u rad ovog postrojenja - rekao je Borko Torbica, projekt menadžer Eko-toplane.

Godišnja ušteda od osam miliona KM, smanjenje troškova, korišćenje lokalnih resursa i zagarantovan komfor građanima po trenutnim cijenama - tako nadležni opisuju novu Eko-toplanu. Građanima je najvažnije da na visokim minusima ne vode brigu o tome kako zagrijati svoje domove, a da li bez briga čekamo novu sezonu grijanja, pokazaće se već krajem oktobra.