latinica  ћирилица
30/08/2017 |  17:45 ⇒ 20:49 | Autor: RTRS

Glavni revizor odluku o smjeni ostavlja Narodnoj skupštini (VIDEO)

Ostavka ili smjena glavnog revizora Duška Šnjegote i danas je glavna politička tema. Šnjegota ponavlja da ostaje pri nalazima revizije, za koje kaže da su sprovedeni u skladu sa Zakonom i profesijom. Sa njegovom konstatatacijom da je Narodna skupština mjesto u kojem se raspravlja o revizorskim izvještajima, ali i imenuje i razrješava glavni revizor, saglasna je i premijerka Željka Cvijanović. Na zahtjev opozicije da ministar finansija podnese ostavku i da njih dvoje budu javno saslušani, Cvijanovićeva odgovara da je vidljivo da je opozicija postala destruktivna, jer predlaže čak i tuču u Parlamentu.
Smjena Šnjegote - Foto: RTRS
Smjena ŠnjegoteFoto: RTRS

Za glavnog revizora postoji samo jedna adresa na kojoj njegova smjena može biti tema rasprave - parlament Srpske koji ga je, prije nepunih pet godina, i imenovao. Kategorički demantuje bilo kakvu političku opredijeljenost i namjeru da se izvještajem obmani javnost. Sve strane poziva na argumentovan i demokratski dijalog.

- Ovaj dijalog moguće je organizovati isključivo u institucijama sistema, prije svega Narodnoj skupštini i njenim ovlašćenim tijelima, jer Narodna skupština, kao najviši zakonodavni organ, obezbjeđuje pretpostavke za rad Glavne službe za reviziju, razmatra njene godišnje izvještaje, postavlja i razrješava glavnog revizora i njegovog zamjenika - navodi Šnjegota.

Revizor i Vlada izvještaj vide drugačije, ali su saglasni da odluka o Šnjegotinoj smjeni mora biti donesena u Parlamentu.

- Onako kako Skupština bude rekla tako će i biti, zato što je Skupština nadležna za ta pitanja - kaže premijerka Srpske.

U političkim krugovima tema broj jedan, ipak je izjava lidera SDS-a Vukote Govedarice o načinu na koji će se boriti da Šnjegota ostane na čelu revizije.

- Јa sam spreman da se sa svojim kolegama pobijem u Parlamentu, jer ovdje se, izgleda, stvari neće rješavati ako se dobro ne potučemo u Narodnoj skupštini - rekao je Govedarica.

Ova izjava, kažu u SNSD-u, pokazuje da se Govedaričinim nalogodavcima žuri i da su spremni da opoziciju pretvore u pobunjeničku grupu. Nervoza opozicije, kažu, govori o tome da oni reviziju žele koristiti kao oruđe u kreiranju vlastitog nezadovoljstva unutar Republike Srpske i da tu imaju podršku kreatora nemira izvana.

- Koncept je jasan - preko revizije do pobune i ulice. Znaju li šta slijedi kasnije ili čekaju nove instrukcije kreatora "obojenih revolucija", ostaje da vidimo - kaže potpredsjednik ove partije Nikola Špirić.

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac ističe da je "vidljivo da bi se Govedarica tukao zbog jednog personalnog rješenja, ali da ćuti kada Bakir Izetbegović kaže da nastavlja politiku Alije Izetbegovića".

Odgovor Vukote Govedarice na ovakve tvrdnje SNSD-a je izostao. Kako je naveo u poruci, nije bio u prilici da daje izjavu. Njegovu izjavu o tuči tumačio je SDS-ov Ekonomsko-socijalni savjet. Tvrde da Govedarica nije mislio na fizički obračun, već na političku borbe, koja podrazumijeva i današnju konferenciju za novinare. Od Šnjegote traže da ne podlegne političkom pritisku, a od ministra finansija neopozivu ostavku.

- Tražićemo u skladu sa zakonom javno saslušanje predsjednice Vlade i ministra finansija o postupku revizije - naveo je Slaviša Raković, član Ekonomsko-socijalnog savjeta SDS-a.

Iz Ministarstva finansija poručuju da niko nema pravo da spriječi ministra finansija da javno iznosi stavove, pa i o Glavnoj službi za reviziju, koja u izvještajima na neprofesionalan i tendenciozan način lažno predstavlja stanje u Srpskoj.

"Glavna služba za reviziju je lažno optužila Vladu da je u toku 2016. stvorila obaveze veće od budžetom odobrenih sredstava. Niko nema pravo, pa ni glavni revizor da, pozivajući se na nezavisnost, lažno optužuje budžetske korisnike kojih je 119 i da ih optužuje da skrivaju stvarno stanje od javnosti", navode iz Ministarstva.

Premijerka Srpske podsjeća SDS da su prije pet godina bili protiv Šnjegotinog imenovanja, a danas ga brane. Ne spori im pravo da predlažu mjere, pa ni saslušanje, ali ne može, dodaje, a da u njihovim nastupima ne prepozna potpunu destruktivnost.

- Od njih nikad ne čujemo nijedno rješenje za neki problem, a napadaju svakog ko ponudi rješenje, koje možda i nije najbolje, ali je rješenje. Nisu u stanju da debatuju o nečemu, pa onda kažu kako bi se tukli - kaže Cvijanovićeva.

Mogu i da predlažu i interpelacije, a Vlada ima pravo da o tome iznese stav, kaže premijerka. U onim koje je opozicija podnijela parlamentu, Cvijanovićeva je pronašla brojne manjkavosti - neažurni i netačni materijali, tendenciozno postavljene teme. Pri tom, zaključuje predsjednica Vlade, podaci koje traži opozicija već su uvršteni u izvještaje koji su ili razmatrani u Parlamentu ili će tek biti predmet poslaničke rasprave.