X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
31/08/2017 |  12:16 ⇒ 12:24 | Izvor: RTRS

Blaženi čkalj za svaku boljku

Koristi se kod tegoba sa želucem, slezinom, plućima, srcem, matericom, nesanicom. Tople čajne obloge pomažu kod svih rana, ujeda i čireva na koži, opekotina, osipa, akni.
Blaženi čkalj - Foto: Wikipedia
Blaženi čkaljFoto: Wikipedia

Za blaženi čkalj (Cnicus benedictus), bodljikavu, lepljivu, zeljastu biljku žućkastih cvjetova, koja raste i do metar, većina ljudi u prvi mah pomisli da je beskorisni korov. Međutim, ime i duga tradicija njene primjene u liječenju taj stav u potpunosti opovrgava. Čudesne moći potvrđuju i njena neobična imena, u Italiji je zovu benedikta, biskupova brada, božiji plašt, papino zelje, divlji Јerusalim...

U srednjem vijeku korišćena je za liječenje velikog broja tegoba, posebno želuca, srca i bolova u slezini. Јaka gorčina blaženog čkalja je prirodni lijek, što dokazuje i čaj od osušenih cvjetnih glavica i listova. Јednogodišnja biljka potiče sa Mediterana, a proteklih vjekova se odomaćila širom Evrope, tako da je ima i na Balkanu. Raste na oranicama, zbog čega je ratari i tretiraju samo kao korov.

Za potrebe liječenja se bere dok cvjeta, bez korijena, a plodovi odmah nakon zrenja u jesen. Sitno se isjecka i suši u hladu. Prije svega sadrži glikozidnu, gorku materiju knicin zbog koje je posebno djelotvoran. U većoj količini ima i eterično ulje, tanin, kalijumove, kalcijumove i magnezijumove soli, a u plodu i masno ulje.

U tradicionalnoj medicini koristi se za spoljašnju i unutrašnju potrebu. Čaj ili vino od blaženog čkalja pomažu kod gastritisa, nadimanja, opstipacije i drugih tegoba organa za varenje, obolenja žuči i jetre, a naročito protiv žutice. Biljka se preporučuje za anemiju, pročišćava krv i povoljno utiče na srce. Izuzetno je efikasna i kod bolesti pluća, pogotovo u početnoj fazi upale, kašlja i astme. Pomaže kod neredovnih i bolnih menstruacija, upala i grčeva materice. Ublažava glavobolju i vrtoglavicu, nervozu i histeriju, melanholiju i nesanicu.

Poznavaoci narodne medicine tvrde da je suština djelovanja blaženog čkalja u jačanju organizma, budući da podstiče metabolizam i bolju razmjenu materija, eliminiše štetne sastojke, odnosno vrši detoksikaciju. Od njega se prave vlažne tople čajne obloge koje su melem za čireve na koži, rane koje teško zarastaju i promrzline. Djeluju i kod osipa, akni, opekotina svake vrste, dezinfikuju mjesta uboda insekata i ugrize od životinja. Da bi efekat bio jači, uz obloge bi trebalo da se pije i čaj koji istovremeno čisti krv i stvara uslova za bolji rad ćelija i brže izlečenje. Otvorene rane su se vjekovima posipale i prahom ove biljke, pošto se osuši i smrvi.

Blaženi čkalj se koristi i u svežem stanju, plodovi se žvaću i gutaju u slučaju zatvora odnosno opstipacije, a olakšavaju i povraćanje u slučaju trovanja organizma.

NARODNI RECEPTI

Vino - Pravi se tako što se dvije do četiri supene kašike sitno isjeckanog i osušenog blaženog čkalja preliju litrom bijelog vina. Ostavi se da odstoji osam dana, uz povremeno mućkanje. Sadržaj se potom procijedi, a ljekovito vino sipa i piju 1-3 rakijske čašice prije jela. Ovaj napitak je posebno efikasan za želudac, ali i čisti pluća od sluzi.

Čaj - Spravlja se tako što se kašičica ove biljke prelije sa 2 dl vrele vode, poklopi i ostavi da odstoji 15 minuta. Nakon toga se procijedi, piju se 2-3 šolje na dan.

Izvor: Večernje novosti