latinica  ћирилица
31/08/2017 |  18:19 ⇒ 01/09/2017 | 09:19 | Autor: RTRS

Zašto političko Sarajevo uporno negira i umanjuje zločine mudžahedina u BiH? (VIDEO)

Ni 22 godine od završetka rata, u političkim krugovima Sarajeva ne žele da priznaju da su mudžahedini, koji su stigli iz arapskih zemalja, počinili strašne i masovne zločine nad srpskim i hrvatskim stanovništvom.
Zločini mudžahedina - Foto: RTRS
Zločini mudžahedinaFoto: RTRS

To je izjavom da se njihovi zločini mogu prebrojati na prste jedne ruke, potvrdio i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Upućeni tvrde, da izjave Izetbegovića da njegov otac nije znao za stravične zločine niti je imao kontrolu nad mudžahedinima-nisu tačne!

Pucnji, vika i urlici mudžahedina, tog 28. decembra 92. probudili su Ilijaško selo Donju Bioču.

Pripadnici drugog bataljona Sedme muslimanske brigade, u zločinu koji se smatra jednim od prvih u kojem su učestvovali mudžahedini, ubili su troje civila i ranili dvoje. Najmlađa žrtva – devetogodišnja Mirjana, silovana, a potom zaklana.

13 godina poslije, 2005. godine, njena majka, i jedini svjedok stravičnog zločina kako i sama kaže, tamnoputih muškaraca, progovorila je o smrti svoje kćeri.

- Nju su uhvatili, odvojili od mene, Ona je vrištala, plakala. Kada su pošli da je skidaju vrištala je, plakala je, nisam joj mogla pomoći, zvala me je mama, mama, nisam joj mogla pomoći, oni su me držali priča Rada Dragičević, Mirjanina majka.

25 godina poslije, za ovaj zločin niko nije odgovarao.

Nema odgovornih ni za zločine mudžahedina na Crnom Vrhu kod Teslića, ni na visočkom ratištu, ni na Vozući kod Ozrena.

Naprotiv, mudžahedini su i danas, prema izjavama pojedinih bezbjednjaka, prisutni u BiH.

Na tvrdnje čak i Miroslava Tuđmana, koji je uzdrmao region izjavom da je islamski terorizam - kakav danas znamo - začet u BiH i to sa mudžahedinima Alije Izetbegovića, Izetbegović mlađi odgovorio je da je riječ o individualnim slučajevima.

- Bilo je zločina na svim stranama, bilo je i na strani mudžahedina. Međutim, oni se uopšte ne daju porediti sa zločinima udruženog zločinačkog poduhvata koji je predvodio i u kojem je faktički učestvovao i predsjednik Tuđman, kaže Bakir Izetbegović.

Uprkos zaključku čak i Haškog tribunala koji je u presudi,bošnjačkom ratnom zapovjedniku, Rasimu Deliću, konstatovao da su zločini mudžahedina bili rasprostranjeni i sadistički, odgovorni nisu kažnjeni.

Naprotiv, 25 godina poslije zločini se pokušavaju nazvati sporadičnim slučajevima, a prema izjavama Bakira Izetbegovića, mogu se pobrojati na prste jedne ruke, a i za njih su, kaže, odgovorni kažnjeni.

- To je potpuni apsurd i naravno količina mržnje potvrđuje i to da su neki od njih procesuirani. Volio bih da se navede bar jedan primjer pripadnika odreda El mudžahedin koji je procesuiran. Ne postoji ni jedan, kategoričan je Milorad Kojić, direktor Centra za istraživanje rata i ratnih zločina.

Ovakve izjave kontinuitet su drskosti Bakira Izetbegovića i razorne su po mogućnost zajedničkog života, tvrdi stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević: "Nije Bakir Izetbegović neobavještena osoba o tome šta mudžahedini rade. Nije on osoba koja je bila izvan ovih događaja.Njegovo ukupno političko djelovanje postalo je razorno po državu i po zajedničke institucije. Njegovi politički favoriti, oni koje on podržava, razaraju mogućnost zajedničkog života i zajedničkih institucija."

Da su mudžahedini i njihove vođe na vrijeme procesuirani, ističe Galijašević, mnogi teroristički napadi sa kojima se svijet suočio možda se ne bi ni desili, jer su u mnogima, kaže, upravo mudžahedini iz BiH ostavili svoj potpis.