latinica  ћирилица
31/08/2017 |  19:07 ⇒ 20:55 | Autor: RTRS

Nastavljeno suđenje za ubistvo dječaka Slobodana Stankovića (VIDEO)

Svjedočenjem vještaka sudske medicine doktora Zorana Stankovića u Sudu BiH nastavljeno je suđenje Sakibu Haliloviću zvanom Kibe i Elfeti Veseli.
Elfeta Veseli i Slobodan Stojanović - Foto: Screenshot
Elfeta Veseli i Slobodan StojanovićFoto: Screenshot

Optužnica ih tereti za svirepo ubistvo dvanaestogodišnjeg dječaka Slobodana Stojanovića u Kamenici kod Zvornika 1992. godine.

Potresno je bilo u sudnici slušati svjedočenje vještaka - koji je ispisao više od 6.500 obdukcionih nalaza, o paklu kojem je bio izložen dvanaestogodišnji mučenik.

Unakaženo Slobodanovo tijelo bez odjeće i u fazi trulenja pronađeno je, godinu nakon umorstva, u masovnoj grobnici u Novom selu kod Zovrnika.

- Tijelo je bilo obavijeno u plavi radnički kombinezon na kome je pisalo mislim Primorka, odnosno radnički mantil, dok druge odjeće na teijlu nije bilo, navodi Zoran Stanković, vještak sudske medicine..

Identifikaciju su izvršili roditelji Desa i Ilija, kasnije presvisli od boli rana svog jedinca.

Zvjersko iživljavanje nad nedužnim djetetom nije moglo da stane ni na tri ispisane stranice obdukcionog nalaza.

Od koje rane je Slobodan izdahnuo, vještak Stanković nije mogao da precizira.

No jeste do detalja tragove i vatrenog i hladnog oružja. No te detalje, sudsko vijeće odlučilo je da pohrani u spis – daleko od javnosti.

A objašnjavao je vještak gdje je sve na tijelu žrtve pronašao tragove sječiva – noža ili mačete! Na središnjem dijelu trbuha “zjapeća rana“ u obliku krsta. Desna ušna školjka odsječena. Na istoj strani mekog tkiva glave u predjelu sljepošnice....Na lijevoj strani lobanje trag razornog projektila.

- Na levoj polovini čela uočili smo ulazni otvor prostreline koji je bio nanesen iz neposredne blizine a u prilog tome govori činjenica da su ivice i strane kosti bile zamazane crnim katranastim sadržajem kao posljedica dejstva barutne eksplozije, navodi dalje Stanković.

Analni otvor tri puta veći od uobičajenog – što je najčešći pokazatelj silovanja.

No tu eventualnu monstruoznost, doktor Stanković nije mogao da potvrdi sa sigurnošću – zbog stanja u kojem se tijelo dječaka nalazilo!

Sve ovo - žena monstrum, kako su o Elfeti Veseli govorili njeni saborci, i pretpostavljeni joj ratni komandant Sakib Halilović Kibe slušali su, bez i unce vidljivih emocija.

Njihova odbrana drsko i amaterski, bezuspješno je pokušavala da poljulja svjedočenje iskusnog vještaka- ponavljajući nemušto pitanja na koja su odgovor već dobili.

Bio je to razlog da više puta reaguju predsjedavajući Vijeća Darko Samardžić i postupajući tužilac Miroslav Јanjić.

Prethodno advokati Lejla Čović i Mirna Delalić pokušale su da ospore i svjedočenje vještaka i sam obdukcioni nalaz namjerno ili iz neznanja, mijenjajući ga sa obdukcionim zapisnikom postupajućeg istražnog sudije iz 1993. godine.

Naime, u dva dokumenta navedena je različita težina vještačenih posmrtnih ostataka, na čemu je odbrana u nedostatku drugih argumenta, insistirala – sve dok ponovo nije reagovao sudija Samardžić.

Da li će obdukcioni nalaz biti uvršten kao dokaz ili kao dokument, Sudsko vijeće odlučiće do 6. septembra za kada je najavljen nastavak suđenja!