latinica  ћирилица
01/09/2017 |  10:27 ⇒ 10:28 | Autor: RTRS

Amazonija- Otkrivena 381 nova životinjska vrsta

Naučnici su tokom dvogodišnjeg istraživanja u regionu Amazona otkrili 381 novu vrstu. Pronađeno je 216 do sada nepoznatih biljaka, 93 vrste riba, 32 vodozemca, 20 sisara, 19 gmizavaca i jedna vrsta ptice.
Šume Amazonije (foto:www.tt-group.net) -
Šume Amazonije (foto:www.tt-group.net)

U izvještaju Svjetske fondacije za prirodu (WWF) i brazilskog instituta za održivi razvoj Mamiraua navedeno je da su vrste otkrivane u prosjeku na svaka dva dana.

Autori upozoravaju da su  skoro sve novootkrivene životinje i biljke nađene u područjima koje ugrožava ljudska aktivnost.

Aktivista Rikardo Melo rekao je da to što se još otkriva stotine vrsta pokazuje da u tom regionu ima još mnogo posla i kao najveće opasnosti označio poljoprivredu i sječu šume.

- Sve novootkrivene vrste se nalaze u područjima u kojima ljudi uništavaju Amazon. To je veoma važno jer dokazuje da naša ekonomska aktivnost dovodi vrste do istrebljenja prije nego što uopšte saznamo za njih - rekao je Melo.

Izvještaj se pojavio u vrijeme oštre debate u Brazilu povodom vađenja rude u prirodnim rezervatima.

Sud je juče suspendovao vladinu uredbu kojom bi rezervat Renka u istočnom Amazonu bio otvoren za komercijalno rudarstvo. Dekret koji je potpisao predsjednik Mišel Temer su protivnici opisali kao "najveći napad na Amazon u prethodnih 50 godina". Vlada je najavila žalbu na odluku suda.

Amazonska prašuma je najveća na svijetu i čuvena je po raznolikosti vrsta i staništa.

Od 1999. do 2015. otkriveno je više od 2.000 novih vrsta.

Izvor: BETA