latinica  ћирилица
01/09/2017 |  13:19 ⇒ 21:30 | Autor: RTRS

Predsjednik i premijerka Srpske razgovarali sa poslanikom Bundestaga (FOTO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijerka Srpske razgovarali su danas u Banjaluci sa poslanikom Bundestaga dr Aleksanderom Nojem.
Milorad Dodik sa poslanikom njemačkog Bundestaga Aleksanderom Nojem (Arhiv) - Foto: RTRS
Milorad Dodik sa poslanikom njemačkog Bundestaga Aleksanderom Nojem (Arhiv)Foto: RTRS

Predsjednik Republike informisao je Aleksandera Noja o aktuelnim političkim i ekonomskim pitanjima u Republici Srpskoj, ističući da sve institucije Republike Srpske funkcionišu.

Prioritet Republike Srpske je mir i stabilnost, a naš glavni politički cilj je jačanje autonomije koju je Republika Srpska dobila međunarodnim sporazumom u Dejtonu, naglasio je tokom razgovora predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike je gosta iz njemačkog parlamenta upoznao i sa prirodom odnosa u samoj BiH, aspiracijama pojedinih etničkih grupa, i okvirom u kojem se tri naroda i dva entiteta mogu kretati, a definisani su Dejtonskim mirovnim sporazumom.

"Međunarodni intervencionizam, koji je po pravilu išao na štetu Republike Srpske, kao i stereotipi o Srbima i Srpskoj koji još opterećuju pojedine zapadne metropole, činjenice su sa kojima se takođe suočava Republika Srpska", rekao je predsjednik Dodik.

Predsjednik je inforimisao gospodina Noja i sa namjerom da Republika Srpska kroz svoje najviše zakonodavno tijelo proglasi vojnu neutralnost, ističući da Srpska i dalje ostaje posvećena procesu evropskih integracija.

Predsjednica Vlade Srpske Željka Cvijanović je prilikom sastanka naglasila da su institucije Srpske stabilne, te da je Vlada Republike Srpske, uprkos izazovima sa kojima se susreće, uspjela da očuva finansijsku i fiskalnu stabilnost.

Tokom razgovora, predsjednica Cvijanović upoznala je gospodina Noja i sa ključnim reformskim mjerama koje Vlada Republike Srpske realizuje s ciljem unapređenja privrednog ambijenta, a u skladu sa Reformskom agendom.

Ona je istakla da je Vlada Srpske sve predviđene obaveze iz Reformske agende, a koje su usko vezane sa obavezama iz aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom, realizovala još prije devet mjeseci, te naglasila da odgovornost za zastoj u reformskim procesima stanuje isključivo na adresi zajedničkih institucija BiH u Sarajevu.

Cvijanović sa Nojem

Govoreći o evropskim integracijama, predsjednica Cvijanović je istakla da je za evropski put BiH neophodan dijalog, međusobna saglasnost i potpuno uvažavanje ustavnih nadležnosti svih niova vlasti u BiH, na način kako je to predviđeno mehanizmom koordinacije, te izrazila nadu da će svi nivoi vlasti u BiH pokazati jednaku posvećenost tom procesu.

Tokom sastanka, sagovornici su razmijenili mišljenja i o drugim aktuelnim temama, sa posebnim osvrtom na bezbjednosne izazove sa kojima se suočavaju zemlje Zapadnog Balkana.