X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
01/09/2017 |  14:48 | Izvor: RTRS

Kozarska Dubica: Epidemija mišje groznice i dalje na snazi

U Kozarskoj Dubici i dalje je na snazi epidemija mišje groznice, od koje je od kraja marta, kada je zabilježen prvi slučaj tog oboljenja, do danas oboljelo 16 Dubičana.
"Mišja groznica" - Foto: ilustracija
"Mišja groznica"Foto: ilustracija

Epidemiolog u Domu zdravlja u Kozarskoj Dubici doktor Borka Knežević izjavila je da je posljednji slučaj oboljenja potvrđen prije 10 dana, a da će epidemija mišje groznice biti ukinuta kada prođe mjesec dana bez novooboljelih pacijenata.

Na području opštine Kozarska Dubica, osim proljećne, sprovedena je i vanredna deratizacija područja iz kojih su registrovani oboljeli pacijenti.

Građani i dalje treba da se čuvaju tako što će dobro prati voće i povrće koje raste pri zemlji, a u poslovima u šumi ili sa zemljom, zaštititi se rukavicama.
Uzročnik mišje groznice su virusi koje prenose glodari - šumski, poljski miš, te pacovi. Oni infekciju šire svojim izlučevinama, po površini, po tlu, a do zaraze ljudi dolazi prilikom čišćenja prostorija u kojima su boravili zaraženi glodari, te preko kontaminirane hrane i vode.

Znaci bolesti su naglo povišena temperatura i do 40 stepeni, drhtavica, groznica, suhoća usta, bolovi u grlu, mišićima, bolovi u stomaku, povraćanje, crvenilo očiju i kože, kao i tačkasta krvarenja po koži i krvarenja na nos.

Izvor: SRNA