latinica  ћирилица
02/09/2017 |  08:17 ⇒ 20:50 | Autor: RTRS

Sastanak zvaničnika Srpske i Srbije u Beogradu: Prihvaćeni svi predloženi projekti(VIDEO)

U Beogradu je održan sastanak predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i premijera Željke Cvijanović sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednikom Vlade Srbije Anom Brnabić. Predsjednik Milorad Dodik ocijenio je da je ovo period najboljih odnosa Srpske i Srbije i da su potvrda toga projekti koji su zajednički realizovani, ali i oni koji će u narednom periodu biti sprovedeni.
Dodik i Cvijanović u Beogradu - Foto: RTRS
Dodik i Cvijanović u BeograduFoto: RTRS

Srbija će sa oko 5,5 miliona evra pomoći opštine u Republici Srpskoj, kao i opštine u Bosni i Hercegovini u kojima pretežno žive Srbi, najavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, kao i sa predsednicama vlada Srbije i Republike Srpske.

Vučić je, po završetku sastanka, na konferenciji za novinare rekao da su donijete odluke o više projekata podrške i pomoći narodu i institucijama Republike Srpske.

Podsjećajući na rekonstrukciju škola "Srbija" u Šamcu i "Vuk Karadžić" u Doboju, Vučić je najavio će Republika Srbija finansirati izgradnju vrtića u Trebinju i Brčku, kao i studenstko-đačkog doma u Vlasenici.

"Biće rekonstruisane ulice na Palama, kao i sportke dvorane i trg u Istočnom Sarajevu. Predviđena je sanacija mosta preko Drine između Zvornika i Malog Zvornika", dodao je Vučić.

"To je oko četiri miliona evra i Srbija će pružiti podršku opštinama u Federaciji koje su nastanjene pretežno srpskim stanovništvom, poput Grahova, Drvara, Petrovca i Glamoča sa milion evra za razne projekte".

Ukupno će to biti oko pet i po miliona, poručio je predsjednik Vučić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je Srbija prihvatila projekte koji su kandidovani i naglasio da je ovo period najbolje saradnje Srpske i Srbije.

"Republika Srpska je zahvalna Srbiji za ovu pomoć", rekao je Dodik i dodao da će se tim projektima riješiti mnogi problemi u infrastrukturi i podići kvalitet života građana.

Formiran je i tim od nekoliko ljudi koji će raditi na pisanju Deklaracije koja će obuhvatiti pravo na upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, zatim pravo na izučavanje i negovanje srpske kulture, pravo izučavanje srpske istorije i negovanje srpske slobodarske tradicije, očuvanje nacionalne geografije, pravo na očuvanje i zaštitu srpskog kulturno-istorijskog nasleđa i pravo na informisanje na srpskom jeziku.

To su, rekao jepredsjednik Srbije, sfere koje će biti obuhvaćene Deklaracijom, u skladu sa svim međunarodnim javno-pravnim aktima.

Premijeri Republike Srpske Željka Cvijanović i Srbije Ana Brnabić najavile su za početak novembra zajedničku sjednicu dvije vlade.
Cvijanović je na konferenciji za novinare u Beogradu, nakon sastanka rukovodstava Srpske i Srbije, rekla da će time saradnja dvije vlade biti veća i čvršća.

Brnabić je rekla da će timovi dvije vlade nastaviti da rade intenzivno na dogovoru oko tačne agende te sjednice.

"To je još jedan dokaz kontinuiteta ove vlade sa prethodnom Vladom Srbije. To će biti prva zajednička sjednica dvije vlade u mandatu ove vlade Srbije", dodala je Brnabić.

Srbija najvažniji faktor regionalne stabilnosti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Srbija najvažniji faktor regionalne stabilnosti i bezbjednosti i da je na današnjem sastanku sa rukovodstvom Srbije u Beogradu razgovarano i o povećanju stepena te bezbjednosti.
Dodik je istakao da će na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske u septembru biti razgovarano o bezbjednosti, te da će biti donesena konkretna odluka o vojnoj neutralnosti Srpske i odnosu prema njenom zahtjevu da BiH bude i ostane neutralna.

"To je dio našeg opredjeljenja da zajedno sa Srbijom gradimo sistem bezbjednosne politike i u tom pogledu mislim da će od septembra biti sve jasno i postavljeno na pravi način", rekao je Dodik na konferenciji za novinare, nakon što su se on i premijer Srpske Željka Cvijanović sastali sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Anom Brnabić.


Milorad Dodik i Aleksandar Vučić - pres


On je pozdravio predstojeću posjetu Vučića BiH, te naveo da Republika Srpska ima značajan broj pitanja koja želi da postavi i rješava sa tog nivoa.

"I u tom pogledu, mi vidimo da posjeta i sastanci tog nivoa apsolutno doprinose stabilizaciji ukupnih prilika", rekao je Dodik.

Dodik je ocijenio da stanje u BiH izgleda najgore od Dejtonskog sporazuma do danas kada je riječ o funckionisanju institucija na nivou BiH.

"Paraliza odlučivanja na nivou BiH, opšti politički sukobi na relaciji Bošnjaci-Hrvati vezano za izborne zakone, kao i problemi koji postoje i koje produkuje Bakir Izetbegović sa stanovišta odnosa sa Srbima usložnili su tu situaciju i doveli do instucionalnog mrtvila na nivou BiH i nemogućnosti da se donose bilo kakve odluke", objasnio je Dodik.

On je naveo da postoji zastoj u aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/, kao i na evropskom putu.