latinica  ћирилица
02/09/2017 |  17:13 | Autor: RTRS

Uhvaćeni radio-signal iz daleke galaksije potiče od vanzemaljaca?

Radio-teleskopi koje koristi projekat Stivena Hokinga „Brejktru lisn“ uhvatili su radio-signal iz patuljaste galaksije udaljene tri milijarde svjetlosnih godina od Zemlje. Astronomi kažu da bi mogao poticati od crne rupe, neutronske zvijezde, a neki spekulišu i da je riječ o signalu sa vanzemljskih odašiljača.
Radio teleskop (foto:  www.gb.nrao.edu) -
Radio teleskop (foto: www.gb.nrao.edu)

Naučnici koji tragaju za signalima civilizacija iz dalekog svemira, otkrili su 15 vrlo jakih ponavljajućih radio-impulsa.

Izvor misterioznog signala je nepoznat.

I dok neki stručnjaci vjeruju da dolaze iz crne rupe ili rotirajuće neutronske zvijezde sa izuzetno jakim magnetnim poljem, nekolicina dozvoljava mogućnost da potiču sa vanzemaljske letjelice.

Signal je „pokupljen“ uz pomoć velikog radio-teleskopa u Grin Benku u Zapadnoj Virdžiniji u okviru 100 miliona vrijednog projekta „Brejktru lisn“ (Breakthrough Listen) koji je pokrenuo čuveni profesor Stiven Hoking, u saradnji sa ruskim milijarderom Јurijem Milnerom, sa idejom da se pronađu tragovi inteligentnog života u univerzumu.

Oko dva tuceta signala je do sada otkriveno. Ali zato što su trajali svega nekoliko milisekundi, a radio-teleskopi pokrivaju mali dio neba, samo za jedan od ovih signala je utvrđeno da se ponavlja.

Taj signal, poznat pod oznakom FRB 121102, otkriven je 2012. godine i dolazi iz patuljaste galaksije udaljene oko tri milijarde svjetlosnih godina od naše planete.

Međutim, sada je još 15 impulsa uhvaćeno od istog izvora i to na višoj frekvenciji od prethodnih.

Kao i sve ostalo, ta razlika je još uvijek neobjašnjiva.

„Možemo potvrditi da je izvor ponovo aktivan, a visoka rezolucija podataka koje su prikupili instrumenti omogućiće utvrđivanje karakteristika misterioznog signala sa preciznošću većom nego ikada“, ističe Višal Gadžar, član tima „Brejktru lisn“, koji je i otkrio pojačanu aktivnost istog izvora.

Endru Sijemion, direktor Istraživačkog centra „Seti“ pri kalifornijskom Univerzitetu „Berkli“, kao i Hokingovog projekta, kaže:

„Bez obzira na to da li ovaj proboj radio-talasa ukazuje na postojanje vanzemaljskih tehnologija ili ne, projekat 'Brejktru lisn' pomaže da se pomjere granice našeg shvatanja i razumijevanja svemira.“

Rezultati o otkriću su objavljeni na sajtu specijalizovanom za astronomska otkrića Astronomer's Telegram.

Izvor: RTS