X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
03/09/2017 |  15:27 ⇒ 15:30 | Izvor: RTRS

Ne ignorišite grčeve u nogama

Ova neprijatna pojava javlja se i kao prateća tegoba oboljenja bubrega, šećerne bolesti, poremećaja funkcije štitaste žlijezde...
Noge - Foto: flickr.com
NogeFoto: flickr.com

Nedostatak tečnosti glavni je uzrok pojave grčeva u mišićima. Probadajući i intenzivan bol najčešće nastaje u nogama, mada može da se javi i u drugim dijelovima tijela.Ovo stanje traje od nekoliko sekundi do nekoliko minuta. Noćni spazam mišića javlja se odmah kada se utone u san ili ujutru po buđenju, a najčešće je posljedica slabe cirkulacije mada se javlja i kada je tjelesna temperatura niža od uobičajene.

Profesor dr Vesna Stojanov, kardiolog-internista i načelnica Centra za hipertenziju Kliničkog centra Srbije kaže da postoje i drugi uzroci koji dovode do jake i nekontrolisane kontrakcije mišića koja se lokalizuje i izaziva bol:

- Grčevi u nogama mogu da budu i znak oboljenja bubrega, šećerne bolesti, perifernog i centralnog nervnog sistema, Parkinsonove bolesti, poremećaja funkcije štitaste žlijezde ili parotiroidnih žlijezda kao i multiple skleroze - priča profesoreka Stojanov. - Kod starijih osoba grčevi su posljedica oslabljene cirkulacije arterija nogu, zbog čega nastaje i osjećaj hladnoće kao i bol poslije dužeg hodanja. Kod onih pacijenata kod kojih ateroskleroza napreduje mogu da se pojave bolovi i grčevi i u stanju mirovanja. Pojedini lijekovi, kao što su diuretici, mogu da provociraju pojavu grčeva i zbog toga se pacijentima koji ih koriste u terapiji savjetuje redovna kontrola nivoa elektrolita.

Učestala pojava grčeva u nogama zahtijeva obaveznu posjetu ljekaru. Odlaganje rješavanja ovog problema kod pacijenata koji boluju od progresivne ateroskleroze može da bude uzrok amputacije ektremiteta.

Grč u mišićima nogu dešava se i kod zdravih. Kod trudnica njihova pojava je česta, naročito u kasnijim mjesecima trudnoće zbog nedostatka magnezijuma i kalcijuma. Od grčeva često pate i sportisti zbog taloženja mliječne kiseline u premorenom mišiću i osobe koje žive u prostorima sa puno vlage i u kojima je visoka temperatura. Јak i probadajući bol usljed kontrakcije u zahvaćenom mišiću nije rijetkost ni kod onih sa slabom fizičkom kondicijom, ali isto tako može da se javi i zbog prekomjernog fizičkog rada, najčešće čučanja i drugih neadtekvatnih položaja. Od grčeva u mišićima nogu često pate i žene koje nose visoke potpetice.

POMAŽE MAGNEZIЈUM

Kada su grčevi u mišićima posljedica poremećaja balansa tečnosti i elektrolita, recimo zbog dehidriranosti, može da pomogne magnezijum. Uzimanje ovog minerala otklanja bolove djelujući na uzrok, pomaže trenutno, ali i dugoročno u relaksaciji mišića. Magnezijum je, inače, jedan od najvažnijih minerala u ljudskom organizmu. Uključen je u više od 300 biohemijskih procesa, aktivira više 300 enzima, i veoma je značajan za kardio-vaskularni, nervni i mišićni sistem.

PREVENCIЈA

Da biste spriječili pojavu grčeva, noge prilikom odmaranja držite uzdignute na jastuku. Od podjednake važnosti je i nadoknada magnezijuma i da se popije najmanje dvije litre vode. Blagotvoran uticaj ima umjerena fizička aktivnost, poput vožnje bicikla, kao i opuštajuće masaže cijelog tijela. Ograničite ili sasvim izbjegavajte alkohol i kofein jer "izvlače" vodu iz organizma, a poželjna je hrana bogata kalcijumom i kalijumom.

Izvor: Večernje novosti