latinica  ћирилица
05/09/2017 |  11:19 | Autor: RTRS

Tramp odobrio Seulu isporuke oružja vrijedne više milijardi dolara

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp je u razgovoru sa južnokorejskim predsjednikom Mun DŽae Inom odobrio isporuke oružja vrijedne više milijardi dolara u Јužnu Koreju, saopštila je Bijela kuća.

Bijela kuća takođe je potvrdila da je Tramp odobrio ukidanje ograničenja na težinu bojevih glava raspoređenih u Јužnoj Koreji.

“Oni (Tramp i Mun DŽae In) su obećali da će ojačati zajedničke vojne kapacitete. Predsjednik Tramp je fundamentalno podržao inicijativu Јužne Koreje za ukidanje ograničenja na težinu bojevih glava njihovih raketa. Predsjednik Tramp takođe je u principu izrazio svoju saglasnost da Јužna Koreja nabavi američko oružje i opremu za više milijardi dolara“, navodi se u saopštenju Bijele kuće.

Razgovor dvojice lidera održan je u svjetlu još jedne nuklearne i raketne probe Sjeverne Koreje.

Komentarišući ove nabavke, portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang je rekao da se Kina nada da će SAD i Јužna Koreja učiniti sve kako bi spriječile eskalaciju sukoba na Korejskom poluostrvu.

“Trenutno je situacija na Korejskom poluostrvu izuzetno osjetljiva. Nadamo se da će relevantne strane uložiti napore kako bi izbjegle eskalaciju“, rekao je Šuang tokom brifinga.

Sjeverna Koreja je prije dva dana izvela svoju šestu i najsnažniju nuklearnu probu, saopštivši da je detonirala unapređenu hidrogensku bombu za raketu dugog dometa, što je izazvalo burna reagovanja širom svijeta.

Izvor: Sputnjik