latinica  ћирилица
05/09/2017 |  11:22 | Autor: RTRS

KFOR pred sudom zbog Kosmeta

Britansko ministarstvo odbrane našlo se pred sudom jer pravnica Јovanka Savić pokušava da pozove na odgovornost britanski dio Kfora jer, poslije ulaska trupa NATO-a na Kosovo i Metohiju, građanima nije pružio bezbjednost. Postavlja i pitanje odgovornosti Unmika i Euleksa zbog inertnosti u istraživanju zločina nad civilima.
 - Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Kada su trupe NATO-a u junu 1999. godine ušle na Kosovo, međunarodna zajednica pravno je preuzela odgovornost za bezbednost tamošnjih građana. Međutim, pokazalo se da ih Kfor, Unmik i Euleks nisu zaštitili od zločina, niti su ih istražili.

"Savjetodavni odbor Unmika za ljudska prava navodi 235 ovakvih slučajeva. Devedeset osam odsto su Srbi a Unmik je detaljno istražio samo jedan", kaže Јovanka Savić.

Britanski sud je prvobitno odbacio predmet uz obrazloženje da su britanske trupe pod jurisdikcijom Ujedinjenih nacija. Slučaj se preselio pred Apelacioni sud. Evropska unija se odrekla imuniteta u ovom postupku a čeka se da to učine i Ujedinjene nacije koje priznaju da je prekršena Povelja o ljudskim pravima u dijelu koji se odnosi na pravo na život i na zaštitu od nehumanog postupanja.

"Ako uspijemo, države članice Evropske unije i Ujedinjenih nacije morale bi, kada upravljaju stranim teritorijama, da primjenjuju one standarde koje im nalažu njihovi sopstevni zakoni i ustavi. U suprotom bi morali da ponude pravnu zaštitu u skladu sa sopstvenim standardima i to svuda u svijetu, ne samo na Kosovu, i ne samo u odnosu na kosovske Srbe. Zato bi ovaj proces mogao bi da se odrazi na cjelokupno međunarodno pravo", kaže Savićeva.

Јovanka Savić i njen tim rade besplatno, međutim sada se postavlja pitanje finansiranja ovog postupka jer moraju hitno da sakupe 16.200 funti za sudske troškove. Tražili su odlaganje plaćanja do 22. septembra.

Izvor: RTS