latinica  ћирилица
05/09/2017 |  15:27 ⇒ 19:36 | Autor: RTRS

Devedeset radnica "Trendteksa" ostalo bez posla (VIDEO)

Devedeset radnica pogona Trendteksa u Bileći zvanično je ostalo bez posla.
Trendtekst Bileća - Foto: RTRS
Trendtekst BilećaFoto: RTRS

Јutros su potpisale preostale ugovore o radu za avgust, a sutra bi trebalo da preuzmu i svoje radne knjižice.

Nikakvog objašnjenja iz preduzeća Trend teks, čije je sjedište u Doboj jugu za sada nema. Podjsećamo da su prošle sedmice radnice stupile u štrajk nezadovoljne činjenicom da je deset njihovih koleginica ranije dobilo otkaz. Iako su očekivale da će poboljšati i svoj i radni odnos koleginica, juče im je iz uprave preduzeća saopšteno da sve ostaju bez posla.

Umjesto na posao da rade, jutros su radnice došle da potpišu ugovor o radu za avgust koji im je poslodavac tek sada dostavio. Sutra će po radne knjižice i na biro rada -poručuju otpuštene radnice Trendteksa.

Milena Dangubić kaže da je strašno to što je nakon tri godine rada u tekstilnoj industriji ostala bez posla i što sada ide na biro.

Scenario je ranije planiran, smatraju radnice - početkom ljeta smanjenje plata, potom nedavni otkazi za deset radnica, štrajk i na kraju otkazi za sve.

Radnica Zora Tamindžić rekla je novinarima da je cilj rukovodstva bio da zatvore pogon, napominjući da su već nekoliko mjeseci slušale takve priče.

Ona je navela da su žene danas potpisale ugovor za avgust, napominjući da to njima ne znači ništa, već samo rukovodstvu da bi završilo administrativni dio posla.

- Uvijek smo dobijale ugovore na mjesec dana, kao da smo sezonski radnici - kaže Tamindžićeva i dodaje da nikada nisu dobili ugovore na tri mjeseca i da zato sada nemaju nikakva zakonska prava.

Radenka Baćević kaže da su zaposlene u pogonu vrijedne žene koje su samo željele da rade i da im nije poznat stvarni razlog otpuštanja s posla.

- Mi jesmo podržale naših 10 koleginica koje su prije nekoliko dana dobile otkaz zbog neispunjavanja norme, ali kako i ne bismo. Ništa mi nismo bolje radile od njih, zbog čega smo i obustavile proizvodnju - rekla je Baćevićeva i dodala da to ne može biti razlog otpuštanja s posla.

Reagovao je i načelnik opštine - kaže bilećki Trendteksa mora nastaviti s radom.

Tehnički direktor proizvodnje Milan Birač za Srnu je rekao da su radnice imale redovnu platu i uplatu doprinosa. Razloge za otkaz nije želio da komentariše -nikakav odgovor nismo dobili ni iz sjedišta Trendteksa u Doboj Јugu. Iz opštinskog odbora SDS, pozivaju Vladu da ne zaborave ove radnike, jer je , kako kažu, Vlada i počela ovaj projekat.