X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
06/09/2017 |  08:27 | Izvor: RTRS

Slušajte svoje tijelo- pijte vodu kada osjetite žeđ

Treba piti puno vode u toku dana, ali ponekad i griješimo trudeći se da popijemo dovoljno.
Voda (Foto: Thinkstock) -
Voda (Foto: Thinkstock)

Nije uvijek izvodljivo popiti u jednom danu količinu vode koju stručnjaci preporučuju. Ranije je savjetovano da se u toku dana popije osam čaša vode, ali nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo je da bi bilo bolje da tokom dana popijemo 15 čaša vode.

Kako bi pratili preporučene doze, ljudi ponekad prosto uzimaju što veće gutljaje iako zapravo i ne osjećaju žeđ, ali ljekari upozoravaju da to nije baš najsrećnije rješenje.

Iako nam je voda neophodna za zdravlje kože, imuni sistem, i uopšte nivo energije, nalivanje velikim količinama vode je besmisleno, a ponekad i opasno, prenosi Dejli mejl.

Žeđ je kontrolisana nivoom natrijuma u tijelu, koji može jako da skoči tokom intenzivnog treninga, na primjer. Ako vodu pijete velikim gutljajima, češće ćete ići u toalet da praznite bešiku, što u ekstremnim slučajevima može da izazove i probleme sa srcem i bubrezima.

Najbolji način da odredite koliko ćete vode popiti je da slušate svoje tijelo.

- Kad nam treba više vode, naše tijelo je registrovalo da imamo previše soli - kaže dr Stefani Long.

Mali gutljaji sasvim su dovoljni za hidrataciju organizma, a, naravno, postoji i veza između mozga i tijela koja nam "kaže" kad je dosta, podsjeća dr Long.

Kad osjećamo potrebu za velikim količinama vode i kad nam je prirodno da je pijemo u velikim gutljajima, kao poslije vježbanja, na primjer, i to je sasvim u redu, ako se zaustavimo čim utolimo žeđ, savjetuje dr Long.

Važno je da vodu pijemo polako i sa uživanjem, jer ako popijete previše vode za jako kratko vrijeme, postoji opasnost da se usput nagutate i vazduha, što može da izazove probleme sa srcem, bubrezima i varenjem.

Izvor: Mondo