X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
07/09/2017 |  08:48 ⇒ 08:48 | Izvor: RTRS

Korijen života čuva snagu i mentalnu svježinu

Ljekovita priroda: Žen šen usporava starenje, reguliše cirkulaciju i krvni pritisak, pomaže kod anemija, sprečava hipoglikemiju.
Žen šen čuva zdravlje - Foto: ilustracija
Žen šen čuva zdravljeFoto: ilustracija

Tokom treninga podstiče iskorišćavanje masnih kiselina.

Ako želite da uzgajate ljekovitu biljku žen šen (poznatu i kao ginseng ili "korijen života"), dobro se naoružajte strpljenjem. Uspijeva i na našim prostorima, ali joj treba pet do deset godina da koren naraste za upotrebu. Ipak, s obzirom na to da je koren izuzetno blagotvoran i skup, dugo čekanje se isplati.

Žen šen je među najstarijim, najviše upotrebljavanim i proučavanim biljkama na svijetu. Potiče iz istočne Azije, Sibira i Sjeverne Amerike, a za ljudsku ishranu i liječenje koristi se već 5.000 godina. Zbog nevjerovatnih svojstava Kinezi ovu biljku smatraju čudotvornim iscjeliteljskim lijekom. Koristi se za liječenje raznovrsnih bolesti i tegoba, a upućeni vjeruju da njeni ljekoviti sastojci uvijek pronalaze put do bolesnog mjesta u organizmu.

Kao dodatak ishrani koristi se širom svijeta, jer se pokazalo da podstiče mentalnu i fizičku snagu i sposobnost. Reguliše cirkulaciju i krvni pritisak, pomaže kod anemija, sprječava hipoglikemiju, odnosno snižavanje šećera u krvi. Otklanja smjetnje u radu organa za varenje, pomaže kod upalnih bolesti zglobova, liječi impotenciju.

Djelujući na žlezde sa unutrašnjim lučenjem pomaže da se vitamini i minerali u organizmu u potpunosti iskoriste. Ova aktivnost žen šena je izuzetno važna jer bez vitamina i minerala nije moguće preraditi šećere, masti i belančevine i pretvoriti ih u energiju i neophodne gradivne sastojke. Što je koren ove lekovite biljke stariji, to je njegovo dejstvo snažnije.

Žen šen se preporučuje svima bez obzira na starost i pol, pa nije slučajno što u Kini ovu biljku zovu "koren života". Na Dalekom istoku upotrebljavaju je kao eliksir za produženu mladost i dugovečnost. Јoš su stari Kinezi uočili da žen šen čuva životnu snagu i mentalnu svježinu. Klinička ispitivanja su pokazala da pojačava moždanu aktivnost, odnosno lučenje adrenalina, te da odlaže psihofizički umor.

Tokom treninga i takmičenja štedi nivo šećera u krvi te na taj način podstiče intenzivnije iskorišćavanje masnih kiselina u procesu stvaranja energije za rad mišića. Pojačava i funkciju pluća tako što povećava koncentraciju kiseonika u tkivima i kontroliše stvaranje mliječne kiseline. Na taj način se štede mišići, pa umor dolazi kasnije i manje je izražen, zbog čega je i oporavak brži.

Preparati ginsenga se uzimaju na prazan želudac sa mnogo tečnosti, jer su samo tako efikasni. Koriste se u vidu ekstrakta u obliku tableta ili kapsula, praha, mada upućeni tvrde da je najdjelotvorniji kao tinktura.

Biljni čaj od mesnatog korijena biljke takođe je izuzetno popularan jer postoji uvjerenje da podstiče podmlađivanje ukoliko se konzumira svakodnevno. Zagovornici ističu i da pomaže muškarcima kod erektilne disfunkcije, mada to nije dobilo zvaničnu potvrdu.

Predmet intenzivnih istraživanja je primena ginsenga u sportu. Za sada se pouzdano zna da je za postizanje vrhunskih sportskih rezultata neophodno uzimati veće količine ovog neobičnog korena. Žen šen sadrži između 12 i 13 djelotvornih materija, gin senozida, koji se u drugim biljkama nalaze u zanemarljivo malim količinama. Čak korenje najkvalitetnijih biljaka sadrži vrlo male koncentracije, ne više od 2 odsto u dobijenom ekstraktu.

Izvor: Novosti