latinica  ћирилица
07/09/2017 |  10:17 | Autor: RTRS

Predstavnički dom - Ustavnopravna komisija i danas bez kvoruma

Sjednica Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH ni danas nije održana zbog nedostatka kvoruma.
Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma PS BiH, arhiv - Foto: SRNA
Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma PS BiH, arhivFoto: SRNA

Na sjednici su se pojavili samo predsjedavajući Komisije Damir Arnaut /SBB/ i članovi Šefik DŽaferović /SDA/ i Senad Šepić /nezavisni poslanik/, tako da nije bilo kvoruma za rad i zbog toga nisu ni razmatrane izmjene Izbornog zakona koje predviđaju zabranu kandidovanja na izborima osuđenim ratnim zločincima ni izmjene Krivičnog zakona koje predviđaju zabranu negiranja genocida.

Iz parlamenta BiH su saopštili da je za danas zakazani nastavak sjednice Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma odgođen zbog "objektivnih razloga".

Arnaut je rekao novinarima u Sarajevu da je tri dana za redom pokušao obezbijediti kvorum za rad Komisije, ali da to se nije desilo.

On je dodao da je ovo bio posljednji pokušaj da se obezbijedi mišljenje Komisije o zakonima kako bi oni mogli da budu razmatrani na današnjoj sjednici Predstavničkog doma.

Predlagač ovih zakonskih rješenja poslanik SDP-a Denis Bećirović smatra da je blokada rada Komisije direktna posljedica posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića BiH koji je, kako kaže, nedavno izjavio da je "pitanje genocida pitanje pravne terminologije".

"To nije pravna terminologija, to je pitanje istine", mišljenja je Bećirović.

Јučerašnji nastavak sjednice Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma nije održan, takođe, zbog nedostatka kvoruma, odnosno neprisustva članova Komisije iz SDS-a, NDP-a, SNSD-a i HDZ-a BiH.

Na sjednicu su došli predsjedavajući Damir Arnaut iz SBB-a, Šefik DŽaferović iz SDA i Željko Komšić iz Demokratske fronte.

Sjednica Ustavnopravne komisije prekinuta je prekjuče jer su je napustili poslanici Aleksandra Pandurević /SDS/ i Momčilo Novaković /NDP/ zbog neprisustva Borjane Krišto i Nikole Lovrinovića iz HDZ-a, te Lazara Prodanovića iz SNSD-a.

Pandurevićeva je tada rekla Srni da su Novaković i ona napustili sjednicu Komisije zato što je bilo očito da su neki željeli da iskoriste odsustvo dva člana HDZ-a BiH i jednog člana iz SNSD-a i donesu odluku da su u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom BiH Prijedlog zakona o dopuni Izbornog zakona BiH koje predviđaju zabranu kandidovanja na izborima osuđenim ratnim zločincima i Prijedlog zakona o dopunama Krivičnog zakona BiH koje predviđaju zabranu negiranje genocida.

Izvor: Srna