latinica  ћирилица
07/09/2017 |  10:48 ⇒ 11:09 | Autor: RTRS

Mini detektor za trenutno otkrivanje alergija

Јeste li sigurni da u keksu nema kikirikija? Za ljude sa teškom alergijom, odgovor na takva pitanja može biti izuzetno važan. Zbog toga naučnici sa Medicinske škole Harvard razvijaju visoko prenosivi sistem koji može identifikovati alergene u hrani.
Prototip  iEAT sistem  (Foto:newatlas.com) -
Prototip iEAT sistem (Foto:newatlas.com)

Sistem je poznat kao integrisano eksogeno testiranje antigena - ili iEAT - i navodno košta oko 40 USD za izgradnju.

Sastoji se od tri glavna dijela. Postoji ručni uređaj koji se koristi za sakupljanje alergena iz hrane, ključni elektronski analizator veličine fob koji identifikuje one alergene i aplikaciju za pametne telefone koja bežično prikazuje očitavanja iz tog analizatora.

U svom trenutnom obliku,  iEAT je u mogućnosti da detektuje pet glavnih alergena hrane pronađenih u kikirikiju, lješnicima, pšenici, mlijeku i jajima na nivoima "čak nižim od standardnog laboratorijskog testa" za manje od 10 minuta.

To bi moglo biti moguće postaviti da bi se otkrili gotovo svi alergeni, u zavisnosti od alergija pojedinačnih korisnika. Takođe se može koristiti za otkrivanje toksičnih jedinjenja, kao što su pesticidi.

Upotrebom konvencionalne tehnologije, otkrivanje alergena obično zahtijeva veliku laboratorijsku opremu ili traje dugo i ne otkriva niske koncentracije.

 

Izvor: American Chemical Society via EurekAlert