latinica  ћирилица
07/09/2017 |  14:55 | Autor: RTRS

Higl neće priznanje "počasni građanin Pančeva"

Šampionka u plivanju Nađa Higl odrekla se priznanja "počasni građanin Pančeva", koju je dobila zbog uspjeha na svjetskom prvenstvu u Rimu 2009. godine.
Nađa Higl -
Nađa Higl

Kako navodi, jedan od razloga je i to što nije u mogućnosti da otvori sopstvenu školu plivanja u rodnom gradu.

"Verujem da imam mnogo toga da pružim. Na ulici me svi pitaju kada ću početi sa školom plivanja, ali ih usmerim da to pitanje postave nadležnim organima u Pančevu. Nerazumevanje je nerazumevanje, razlika ne postoji. Ne znam zašto je podrška uvek uslovljena. Zbog nerazumevanja i odsustva podrške, mislim da je najbolje da se odreknem ovog 'priznanja' jer je besmisleno. Ona treba da označava da sam ja u ovom gradu uvek dobrodošla i da će svaki moj pokušaj da uložim svoje znanje i iskustvo, biti prepoznat i podržan. Konstantnim odsustvom podrške ja mogu samo da konstatujem da nisam ovde dobrodošla i prinuđena sam da se te 'nagrade'odreknem", rekla je Nađa Higl.

Ona je u tekstu nedavno objavljenom na svom blogu najavila ovaj potez uz opasku da je Pančevo po svemu sudeći krcato prvacima svijeta u plivanju pa za sve njih nema mjesta na jednom pančevačkom bazenu.

Nađa Higl je u istoriju srpskog sporta ušla 31. jula 2009. godine kao prva žena iz Srbije koja je postala svjetska prvakinja u plivanju, a zlato je osvojila u disciplini 200 metara prsno. Majka je dvoje djece. U fokusu medija  nedavno se našla kada je objavila da boluje od teške bolesti.

Izvor: SRNA