latinica  ћирилица
08/09/2017 |  15:55 | Autor: RTRS

Odbrana Јosipa Šimića najavljuje žalbu protiv mjere pritvora

Odbrana Јosipa Šimića osumnjičenog za krivična djela krivotvorenje isprave i lažno predstavljanje žaliće se na odluku Opštinskog suda u Sarajevu kojom mu je određen jednomjesečni pritvor, jer se on tereti samo na osnovu medijskih natpisa, izjavila je Srni njegov advokat Belma Balijagić DŽuvo.
Јosip Šimić - Foto: RTRS
Јosip ŠimićFoto: RTRS

Prema njenim riječima, prilikom Šimićevog saslušanja u prostorijama Tužilaštva Kantona Sarajevo traženo je izuzeće glavnog kantonalnog tužioca Dalide Burzić, ali i postupajućeg i niza drugih tužilaca protiv kojih je njen branjenik podnio krivične prijave, kao i zbog toga što Tužilaštvo BiH vodi istragu protiv Burzićeve.

"Postupajući tužilac nije postupila u skladu sa odredbama Krivičnog zakona Federacije BiH /FBiH/ i nije odmah obavijestila glavnog tužioca o našem zahtjevu, kako je to predviđeno zakonom, nego je čekala, iako se u slučaju određivanja pritvora postupa hitno, bez odgađanja", istakla je DŽuvo.

Ona je navela da se odbrana na sinoćnjem ročištu u Opštinskom sudu u Sarajevu o određivanju pritvora protivila određivanju jednomjesečnog pritvora prvenstveno zbog nepostojanja osnovane sumnje da je osumnjičeni počinio krivično djelo.

"Šimić je predao Tužilaštvu BiH fotokopiju dokumenta za koji Tužilaštvo Kantona Sarajevo smatra da je krivotvoren. Fotokopija sama po sebi ne može biti nikakav dokument i u krivičnom postupku nema nikakvu vrijednost", rekla je DŽuvo i istakla da Kantonalno tužilaštvo uopšte nije u posjedu dokumenta, koji je njen branjenik predao Tužilaštvu BiH.

Ona je dodala da se odbrana protivila i obrazloženju za pritvor - da bi Šimić mogao eventualno uništiti te dokaze.

"Šimić je sam predao Tužilaštvu BiH na provjeru i postupanje te dokumente. Akt koji je Šimić predao nalazi se u Tužilaštvu BiH, a navodni original, koji niko nije vidio, nalazi se kod ministra /bezbjednosti BiH Dragana/ Mektića, barem je on tako rekao u svojim medijskim istupima", rekla je DŽuvo.

Prema njenim riječima, postavlja se pitanje zašto Tužilaštvo Kantona Sarajevo ili Agencija za istrage i zaštitu nisu saslušali Mektića kako bi se utvrdilo otkud njemu taj dokument.

"Ne znam na osnovu čega se konkretno sprovodi istraga protiv Šimića", zaključila je DŽuvo.

Opštinski sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor Јosipu Šimiću, osumnjičenom za krivična djela krivotvorenje isprave i lažno predstavljanje.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo predložilo je Opštinskom sudu u Sarajevu određivanje jednomjesečnog pritvora Šimiću zbog opasnosti od uticaja na svjedoke, prikrivanja dokaza i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH uhapsili su Šimića u utorak uveče.

Šimić je Tužilaštvu BiH 28. avgusta dostavio krivičnu prijavu protiv ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića, uz koju je priložio i dokument Sipe u kojem je navedeno da je Sipa "pratila i prisluškivala vršioca dužnosti glavnog tužioca BiH Gordane Tadić", te da su informacije i transkripti dostavljani Mektiću.

Izvor: SRNA