latinica  ћирилица
08/09/2017 |  15:59 ⇒ 18:51 | Autor: RTRS

Aktivnosti na poboljšanju kvaliteta života oboljelih od multipla skleroze (VIDEO)

Udruženje oboljelih od multipla skleroze regije Birač okuplja oko 40 članova sa područja sedam opština srednjeg Podrinja. Za 17 godina rada, udruženje je, kako je istaknuto na današnjoj skupštini, realizovalo nekoliko desetina projekata i aktivnosti koje su poboljšale kvalitet života oboljelih. Multipla skleroza je virusno oboljenje koje napada centralni nervni sistem .
Multiplaskleroza - Foto: RTRS
MultiplasklerozaFoto: RTRS

Tridesetotrogodišnji Nemanja Vasiljević iz Zvornika boluje od multpla skleroze od 2007. Kaže da se ova populacija najčešće suočava sa velikim problemima prilikom zapošljavanja. Nerjetko, dodaje, nema, razumjevanja okoline.

"Problem u našem slučaju je zaposlenje, zatim mi težimo legalizaciji ulja od kanabisa da pokušama s tim", kaže Nemanja Vasiljević.

Niz je drugih problema koji opterećuju ovu populaciju. Regionalno udruženje nizom aktivnosti pokušava da olakša život ovih ljudi.

"Oboljeli žive veoma teško ,naši lijekovi, recimo vitaminski skupi su, a nisu na pozitivnoj listi", kaže Branimir Tamindžija.

"Ponovo ćemo nastojati da po 11 . put posredstvom fonda organizujemo besplatno liječenje", rekao je Milan Stjepanović, predsjednik Udruženja oboljelih od "Multipleskleroze regije Birač".

Udruženje se finansira iz budžeta opština iz ove regije. Veliku pomoć imaju i od opštine Vlasenica.

"Јa i lokalna zajednica smo uvijek na raspolaganju njima, oni su ranjiva kategorija", kaže Mićo Kranjević, načelnik opštine Vlasenica

U Republici Srpskoj registrovano je oko 1000 oboljelih, a prema procjenama u Republici Srpskoj je oko 3.000 oboljelih od multipla skleroze.