X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
08/09/2017 |  16:15 | Izvor: RTRS

Misteriozna svjetlost iznad Meksiko Sitija odmah nakon zemljotresa (VIDEO)

Misteriozna zeleno-plava svjetlost koja je obasjala nebo iznad Meksiko Sitija neposredno nakon zemljotresa od 8,2 Rihtera zapanjila je stanovnike ovog rada. Iako nauka nema zvanično objašnjenje, najvjerovatnije se radi o prirodnom fenomenu.
Misteriozna svjetlost iznad Meksiko Sitija poslije zemljotresa - Foto: Screenshot/YouTube
Misteriozna svjetlost iznad Meksiko Sitija poslije zemljotresaFoto: Screenshot/YouTube

Seizmolog Stiven Hiks ističe da veza između misteriozne svetlosti i zemljotresa nikada zvanično nije dokazana i da je najvjerovatnije u pitanju eksplozija generatora i sistema za napajanje.

Ipak, mnogi naučnici se ne slažu sa njim navodeći da postoje zapisi u kojima piše da su ljudi ovakvu vrstu svjetlosti koja dolazi neposredno nakon velikog potresa viđali i prije nekoliko hiljada godina.

I nauka se zainteresovala za ovu temu i, iako nemamo zvanično objašnjenje, postoje tri veoma zanimljive, ali i moguće pretpostavke.

Јedna od pretpostavki je da pucanje stijena ispod Zemlje pokreće jonizaciju vazduha pod velikim stresom prije i poslije zemljotresa. Kasnije ti joni kroz pukotine putuju, a čim stignu do atmosfere “pakuju“ se u vazdušne džepove formirajući plazmu koja emituje svjetlost.

Druga pretpostavka je da je svjetlo rezultat dva sloja iste materije koji se trlja jedan o drugi tako stvarajući napon.

Treću pretpostavku isprobao je profesor Troj Šinbrot sa Univerziteta Rudžers, koji je izveo eksperiment u kojem je oponašao ponašanje stena tokom zemljotresa. On smatra da kada slojevi puknu, napon koji se izbacuje u vazduh elektriše atmosferu i pravi ovakvo svjetlo, što je napribližnije prvoj pretpostavci.

Izvor: B92