latinica  ћирилица
08/09/2017 |  16:35 ⇒ 09/09/2017 | 09:23 | Autor: RTRS

Šećerana u Bijeljini: Odbijene sve četiri ponude za kupovinu fabrike (VIDEO)

Skupština povjerilaca bijeljinske Šećerane koja je u stečaju odbila je sve ponude za kupovinu fabrike sa obrazloženjem da su finansijski neprihvatljive.
Šećerana - Bijeljina - Foto: RTRS
Šećerana - BijeljinaFoto: RTRS

Skupština povjerilaca odbila je ranije ponude iz Turske i Vijetnama, ali i novopristigle iz Hrvatske i Banjaluke. Zainteresovani kupci su pozvani da dopune ponude u narednih 30 – tak dana, nakon čega će biti održana i četvrta , posljednja licitacija, na kojoj će bijeljinska Šećerana biti ponuđena za 15 miliona maraka. Ukoliko kupaca ne bude, pristupiće se izradi Stečajnog plana o reorganizaciji preduzeća.

Ponudu iz Kutjeva povjerioci šećerane ocijenili su kao najozbiljniju ističući da je riječ o privrednom društvu koje se razumije u proizbodnju šećera za razliku od ostalih ponuđača , ali je i ona finansijski neprihvatljiva 

- Ponuda firme iz Vijetnama iznosi pet miliona eura, ali naplatiće se u naredne četiri godine po ratama, nakon preuzimanja vlasništva nad fabrikom šećera. Ponuda Gorana Vajkića iznosi šest miliona i 700 hiljada KM, ali je neprihvatljiva iz pravnih razloga. Treća ponuda je firme iz Turske i ona iznosi tri miliona eura i četvrta iz Hrvtaske Kutjeva koja iznosi tri miliona i 200 hiljada evra - kaže Faik Muhić, predsjednik Skupštine povjerilaca ASD Fabrike Šećera velika Obarska u stečaju.

Ukupna vrijednost Šećerane procijenjena je na 23 miliona i 700 hiljada maraka, dok su do sada utvrđena potraživanja oko 16 miliona, od čega radnici potražuju oko sedam miliona maraka. Sve ponude su bile uvredljive, kažu radnici, pa će na poslljdnjoj četvroj licitaciji koja se očekuje za 30 dana, Šećerana će biti ponuđena za 15 miliona. 

- Po samim investicijama u fabriku, koliko bi uložili može se procijeniti koliko su ozbiljni ti ljudi. Ako gledaju da što manje ulože, a obećavaju da će napraviti veliku preradu šećerne repe, to je nemoguće -  naveo je Ilija Grkinić, predstavnik radnika u Odboru povjerilaca.

Od kupca očekuju čvrste garancije za budućnost Šećerane.
 
- Mi želimo da se izmire potraživanja da se vrate ljudi na posao, da fabrika radi i zaposli mlade ljude - kaže Rade Rakić, stručni saradnik u stečaju Fabrike šećera.

Podsjećamo da je kupac iz Vijetnama ponudio skoro dvostruko više od ostalih, ali su ponude imale pravne nedostatke. Stečanji upravnik ističe da su određene ponude imale pravne nedostatke.

- U ponudama je navedeno da hoće da kupe preduzeće. Obzirom da se stečajni postupak u Šećerani vodi po starom zakonu o stečajnom postupku gdje nije predviđena prodaja pravnog lica, dok je u novom zakonu to predviđeno, mi ne možemo izvršiti prodaju pravnog lica, mi možemo da prodamo samo imovinu pravnog lica-  kaže Lazo Đurđević, stečajni upravnik u Fabrici šećera u Bijeljini.

Na Skupštini povjerilaca usvojen je prijedlog da se potencijalnim Stečajnim planom sva imovina stečajnog dužnika raspodijeli između povjerilaca pretvaranjem potraživanja u akcije, a razlučni dužnici, kao što je Poreska uprava, namire iz gotovinskih sredstava sa računa preduzeća. Sve to će preciznije biti regulisano planom koji će biti dostavljen Skupštini povjerilaca na usvajanje ukoliko propadne i četvrta licitacija.