latinica  ћирилица
08/09/2017 |  17:07 ⇒ 18:50 | Autor: RTRS

U prvoj godini rada Roditeljske kuće u Banjaluci boravilo 36 djece (VIDEO)

U Banjaluci je obilježena prva godina rada "Roditeljske kuće" izgrađene u humanitarnoj akciji "S ljubavlju hrabrim srcima". Za samo godinu dana u kući je boravilo 36 djece koji su na Univerzitetkom kliničkom centru Srpske liječeni od malignih bolesti.
Roditeljska kuća u Banjaluci - Foto: RTRS
Roditeljska kuća u BanjaluciFoto: RTRS

Sedam apartmana, dnevni boravak, kuhinja, trpezarija, igraonica, učionica i dvorište sa igralištem, sve to čini Roditeljsku kuću i topao dom mališanima oboljelim od malighnih bolesti. Funkcioniše više od godinu dana, u njoj je boravilo više od tridesetoro djece, a trenutno je tu njih šest. 

"Za ovu godinu dana, 36 djece, znači 36 porodica iz svih krajeva Republike Srpske je ovdje pronašlo smještaj. Smatramo da smo im uveliko pomogli u tim teškim trenucima", navela je Dijana Berić, predsjednica Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti "Iskra".

Roditeljska kuća dostupna je svim mališanima oboljelim od malignih bolesti i njihovim roditeljima bez naknade. 

"Mjereći ne samo izliječenje, nego i kvalitet života tokom i poslije liječenja ovo je sigurno mjesto koje je napravljeno kao jedan od najboljih projekata", naveo je Nenad Stevandić, zamjenik direktora Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

 Rad kuće finansiraju ministarstva zdravlja i porodice omladine i sporta. Grad Banjaluke i brojne društveno-odgovorne kompanije takođe su redovni donatori. Iako je bilo problema u isplati grantova, u oba ministarstva danas garantuju, Roditeljska kuća neće imati problema u radu.


"Koliko sredstava bude toliko i prebacujemo. - Evo, možemo li govoriti da u narednom periodu neće biti problema sa finansiranjem? - Pa ja se nadam, biće sigurno isplaćeno, neće kasniti, možemo obećati", kaže Bosiljka Bošnjak, pomoćnik ministra za porodicu u Ministarstvu porodice, omladine i sporta Republike Srpske.

"U narednih par dana ćemo mi da isplatimo kompletan grant, Ministarstvo zdravlja, a to je 20 hiljada maraka i ja ovdje pozivam sve ljude dobre volje, privredne subjekte, da uzmu učešće", rekao je Dragan Bogdanić, ministar zdravlja Republike Srpske

Podsjećamo Roditeljska kuća jedini je objekat ovog tipa u Republici Srpskoj. Ideja o njoj realizovana je zahvaljujući donacijama na donatorskoj večeri “Sa ljubavlju hrabrim srcima” 2015, kada je za izgradnju prikupljeno 850 hiljada maraka.