latinica  ћирилица
08/09/2017 |  18:01 ⇒ 09/09/2017 | 09:21 | Autor: RTRS

Podrška aktivnostima menadžmenta RTRS-a da zaštiti imovinu javnog servisa Srpske (VIDEO)

Upravni odbor Radio-televizije Republike Srpske podržava sve aktivnosti koje preduzima rukovodstvo RTRS-a u cilju zaštite imovine i interesa Radio-televizije Republike Srpske, a u vezi sa odlukama Regulatorne agencije za komunikacije BiH o ustupanju opreme za digitalno emitovanje trećim stranama bez nadoknade, saopšteno je nakon sjednice UO RTRS. Da je riječ o pravnom nasilju, kojim se pokušava uzurpirati imovina Republike Srpske– smatraju i pravni stručnjaci.
RTRS - RTV dom - Foto: RTRS
RTRS - RTV domFoto: RTRS

Upravni odbor Radio-televizije Republike Srpske podržava sve aktivnosti koje preduzima rukovodstvo RTRS-a u cilju zaštite imovine i interesa Radio televizije Republike Srpske – stav je Upravnog odbora nakon odluke RAK-a o uvrštavanju komercijalnih televizija u Mulitpleks A bez nadoknade.

"Očekujemo da će Savjet RAK-a poništiti ovu nazakonitu odluku i očekujemo da će reagovati Obor Sistema RTVBiH, koji su naldežni za sprovođenje procesa digitalizacije u BiH, kaže Slobodan Bošković, bivši član RAK-a i član UO RTRS-a.

Iz Regulatorne agencije za komunikacije BiH danas bez komentara na potvrdu iz Ministarstva transporta i komunikacija BiH da kazna izrečena Radio-televiziji Republike Srpske nema uporište u odlukama Savjeta ministara. 

„Regulatorna agencija za komunikacije neće komentarisati izjave Ministarstva komunikacija i transporta BiH koje su juče objavljene u Dnevniku 2 RTRS-a. Agencija će nastaviti da provodi izrečenu izvršnu mjeru u skladu sa zakonskim nadležnostima."

A Ministarstvo transporta i komunikacija BiH, potvrdilo je da Savjet ministara BiH nikada nije propisao obavezu javnim servisima da ustupe svoju opremu bez naknade. 

" Ni Ministarstvo  transporta i komunikacija BiH, ni Savjet ministara nisu propisali la je RTRS obavezan ustupati opremu.  Mi smo ostavili mogućnost da javni RTV servisi tu opremu rentaju, da je mogu izdavati. Dakle, izdajete svoju opremu i naplaćujete za to nešto", kaže Milanka Sudžum, šef Odsjeka za komunikacije u Ministarstvu transporta i komunikacija.

Da ugovoreni odnos mora postojati – poručuju i iz Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske. Najveći je problem, tvrde, što oblast digitalizacije nije uređena zakonom već podzakonskim aktima, za koje nije traženo i mišljenje Vlade Republike Srpske. Ističu da je analiza koju su tražili, ali nikad nisu dobili, trebalo da odgovori na ključna pitanja komercijalnih televizija u procesu digitalizacije.

"To je ključno pitanje komercijalnih televizija – na koji način, šta su njihove obaveze, koji su njihovi troškovi. I šta se tu dešava. Znači tu jednostavno mora postojati jasan ugovoren odnos", rekla je Dijana Obradović, pomoćnik ministra saobraćaja i veza.

Na odgovornost poziva i potpredsjendik Narodne skupštine Republike Srpske, Nenad Stevandić, koji nakon svega očekuje ostavku direktora RAK-a Predraga Kovača, jer kako tvrdi, umjesto da se bavi regulacijom on konstantno napada Srpsku i njenu imovinu.

"RAK je daleko od nezavisnog organa. On se pretvorio u politički organ čiji je jedini zadatak da napada Republiku Srpsku", smatra Nenad Stevandić, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

"Nevjerovatno je da se pokušava na taj način nanjeti šteta Republici Srpskoj i raduje me činjenica da su u Savjetu ministara prepoznali to i da su se ogradili od takvih sramnih odluka RAKA", rekao je Petar Đokić, predsjednik Socijalističke partije.

 Iako je lider SDS-a javno podržao rad i odluke RAK-a iz ove stranke danas tvrde da su neinformisani o stavu Ministarstva transporta i komunikacija BiH. Sličan stav i iz NDP-a, koji je priču ponovo okrenuo na uređivačku politiku RTRS-a.

"Nisam mnogo pratio", naveo je Nade Planinčević iz SDS-a.

"Nisam informisan, ne mogu komentarisati. Za mene je RTRS najcrnja televizija", kaže Dragan Čavić iz NDP-a.

 Na insistiranje novinara da u ovom slučaju nije riječ o uređivačkoj politici, već o odlukama RAK-a koje se tiču imovine Republike Srpske, Čavić nije odgovorio. Odgovara zato SNSD, iz kojeg tvrde da se ponovo koriste institucije BiH za obračun sa institucijama Republike Srpske.

"Sramna odluka RAK-a koja se može komentarisati kao atak na imovinu i RTRS, odnosno imovinu Republike Srpske. Svakako da trebamo preduzeti sva neophodna sredstva da se zaštiti imovina Republike Srpske i RTRS, a kao dokaz tome vidimo i izjave koje su se pojavile u medijima juče koje govore da ovakva odluka RAK nema nikakvo uporište niti u Zakonu niti u odlukama Savjeta ministara", naveo je Marko Vidaković iz SNSD-a.

 Odluke RAK-a su neprihvatljive i za predstavnike udruženja proisteklih iz proteklog rata. Smatraju da je nedopustivo tražiti od RTRS-a da ustupa svoju imovinu trećim licima bez nadoknade. Podsjećaju da je to imovina Republike Srpske, koju svi u Republici Srpskoj treba da čuvaju.