latinica  ћирилица
08/09/2017 |  19:32 ⇒ 20:21 | Autor: RTRS

Naučni skup u Zagrebu o jasenovačkim žrtvama (VIDEO)

Simpozijum o stradanju naroda u 20-om vijeku "Novo-mučenici - poli-perspetiva" održan je u Zagrebu. Organizatori su Odbor za Јasenovac Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, i beogradski Muzej žrtava holokausta.
Zagreb - naučni skup - Foto: RTRS
Zagreb - naučni skupFoto: RTRS

Simpozijum o stradanju naroda u 20-om vijeku "Novo-mučenici - poli-perspetiva" održan je u Zagrebu. Organizatori su Odbor za Јasenovac Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, i beogradski Muzej žrtava holokausta.

 Glavni izlagač bila je Petra Helt, redovni profesor Јerusalimskog univerziteta, koja je iznijela tezu "Savremeno shvatanje mučenika u Јudaizmu i Hrišćanstvu".

 " Trebalo bi biti poznato šta se u Јasenovcu desilo Srbima, kako bi se spriječila njihova patnja u budućnosti", navela je Petra Helt sa univerziteta u Јerusalimu.

 U diskusiji su učestvovali potomci žrtava holokausta, ali i potomci onih koji su bili na strani zločinaca. Na kraju, zaključak je bio isti.

 " Dokle god ne razvijemo, kao što su Nijemci razvili tu sposobnost autokritike, tu sposobnos refleksije, mi ćemo tapkati u mjestu", rekao je Drago Pilsel, novinar i publicista.

 Neophodno je otkriti istinu o stradanjima Srpskog naroda sa ovih prostora, kako se ona nikad ne bi ponovila, poručeno je sa današnjeg skupa.

 S tim u vezi, ovaj simpozijum potrebno je posmatrati u kontekstu podizanja svijesti o onome što se desilo u Drugom svjetskom ratu.

" Mislim da nam je svima potrebno više edukacije mladih na tom planu, to je jedna obaveza", navela je Mira Nikolić.

" Stradanje Srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu nije vlasništvo niti Srbije, niti Republike Srpske, nego sve i jednog Srbina na svijetu, i mi svi treba da damo svoj doprinos", kaže Darko Banjac, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Naučni skup organizovan je u okviru obilježavanja Svetih novomučenika Јasenovačkih, uz poseban osvrt na 75. godišnjicu stradanja naroda sa Kozare, koji je bio najveća žrtva Јasenovca.

"Kozara jeste simbol stradanja, ali je s druge strane i simbol pobjede, i mi ne da obilježavamo samo 75 godina stradanja Kozare, nego i 75 godina otpora", naveo je episkop Pakračko-slavonski Јovan. 

 Centralna proslava Svetih velikomučenika jasenovačkih biće upriličena sutra svetom arhijerejskom liturgijom  u Manastiru Svetog Јovsna krstitelja u Јasenovcu.