latinica  ћирилица
08/09/2017 |  19:52 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

Prekrobrojna OŠ"Branko Radičević" u Banjaluci traži rješenje problema (VIDEO)

Najveća škola i najveći problem! Tako bi se mogla objasniti situacija u banjalučkoj Osnovnoj školi "Branko Radičević". Prema procjenama, 500 učenika trenutno je viška, a kako niko nije mogao roditeljima reći NE, nastava se sada odvija u tri smjene. Roditeljima je to neprihvatljivo, škola bespomoćna, a rješenje niko nema.
Škola - Starčevica - Foto: RTRS
Škola - StarčevicaFoto: RTRS


13 i 30 je. Zvono se oglasilo, nastava za prvačiće završena. Deda Mladen čeka unuka na ulazu škole. I tako, kaže, svaki dan. Uskladiti obaveze i školske smjene gotovo je nemoguće, a odgovor zašto je dopušteno da škola ima toliko učenika viška, nema ni on.

"Problem je djeci, problem je roditeljima, onima koji odvoze, koji dovoze. Problem je na kraju i ovoj školi i učiteljima i nastavi. Treba ovdje održavati nastavu i održati kvalitet", rekao je Mladen Žutić.

Kvalitet ipak opstaje – poručuje direktorka škole. 1750 đaka, 67 odjeljenja, a samo 26 učionica – nesrazmjernost ovih brojki dovela je do toga da se nastava odvija u tri smjene, pa će đaci pojedinih nižih razreda tokom zime u školu i dolaziti i odlaziti po mraku. Na problem, kaže direktorka, ne mogu uticati jer svi učenici izvan njihovog upisnog područja imaju dozvolu Ministarstva.

"Sva ta djeca imaju saglasnost Ministartsva prosvjete koju su roditelji donijeli na uvid kada su upisivali učenike u našu školu", kaže Darija Mićić, direktorka Osnovne škole "Branko Radičević"u Banjaluci.

I tako se broj učenika svake godine povećavao, a Ministarstvo prosvjete istovremeno je odobravalo sve zahtjeve roditelja. Drugačije, kažu, nisu ni mogli uraditi – jer bi inače roditelji imali osnova za tužbu. Rješenje za problem, kojem će se roditelji sigurno usprotiviti, Dane Malešević ipak ima.

"Kompletna odjeljenja iz škole "Branko Radičević" da se premjeste u školu u Vrbanji ili u školu "Dositej Obradović". I sa njima da idu i učitelji ili nastavnici", rekao je Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske.

Pitanje je, međutim, da li će ovakvo rješenje prihvatiti roditelji. Nadležnima su već uputili i otvorena pisma. 

"Naš prijedlog će biti preraspodjela upisnih područja, prije svega na ovoj lokaciji jer je ta škola sa najvećim problemima. Da li će to biti optimalno primijeniti od narednog polugodišta, o tome ćemo morati razgovarati sa svim učesnicima u nastavnom procesu", kaže gradonačelnik Banjaluke, Igor Radojičić.

 Roditelji pokreću i peticiju za dogradnju postojeće škole, koja je po regulacionom planu osmišljena sa još deset učionica. Međutim, ni eventualna gradnja tih deset učionica neće trajno riješiti problem nastavili se sa dosadašnjom praksom.Nadležni su na potezu, ali je upitno koliko je bilo kakvo rješenje dobro dok traje školska godina.