latinica  ћирилица
10/09/2017 |  16:02 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

Gubitak vida i porodičnog doma nije pokolebao Milijanu Krsmanović (VIDEO)

35-godišnja Milijana Krsmanović iz Bijeljine do prije šest i po godina bila je aktivna u svim sferama života, a onda je izgubila vid, porodični dom i podršku supruga.
Milijana Krsmanović - Foto: RTRS
Milijana KrsmanovićFoto: RTRS

Nije se predala. Prekvalifikovala se za fizioterapeuta, ali još nije dobila priliku da radi, i obezbijedi egzistenciju za sebe i troje djece.

Nakon rođenja trećeg djeteta Milijana je skoro potpuno oslijepila i život je počeo da joj se ruši kao kula od karata. Vrijedna frizerka, majka i supruga morala je da se prilagodi životu u sjenama. Nije posrnula, hrabro je nastavila dalje sa bijelim štapom i troje djece bez podrške bračnog druga s kojim je dijelila sve, ali ne i hendikep.

- Poslije fizičkog napada na mene ja sam morala da napustim kuću sa troje djece. I u tom beznađu šta i kako i jedini spas je bio učenje, škola, napredovanje, da dokažem i sebi i svojoj okolini da nije kraj za mene - istakla je Krsmanović.

Dokazala je da je sposobna i bez vida  Prekvalifikovala se za fizioterapeuta i rame uz rame sa ostalima radila i stekla praksu u Banji Dvorovi. Odradila je pripravnički,položila državni ispit. Svi su je tapšali po ramenu ,govorili da je ponos grada i primjer ostalima ,ali od posla ništa.

- Dobrih dva mjeseca sam pokušavala da dođem do gradonačelnika koji je na kraju krajeva dao obećanja u predizbornoj kampanji. U jednom momentu sam stigla do njega i on je onako primio me samo u hodniku zgrade opštine i rekao imam milion problema ne mogu da se bavim tim i uputio me u Dom zdravlja - kaže Krsmanovićeva.

Tamo joj je rečeno da je više socijalni slučaj  ali diploma koju je stekla joj osporava pravo na socijalnu pomoć od 120 maraka koju je ostvarivala kao slijepo lice.

- 1. maja ove godine dobila sam obavještenje da ja ne ostvarujem pravo na soicjalnu pomoć s obzirom da sam školovana i sad sam ja za njih radno sposobna sto posto. Meni ne treba privilegija, meni trebaju na svakom konkurusu da imam ravnopravan status sa zdravim radnicima i fizioterapeutima. Na žalost svugdje se izvrši teška diskiriminaicja šta ja mogu da radim - zaključila je Milijana Krsmanović.

Milijana i ne želi da bude socijalni slučaj – samo traži šansu za posao. Kroz projekat ''Živa biblioteka '' Helsinškog parlamenta obišla je cijelu BiH i ispričala hiljadama mladih ljudi svoju životnu dramu. Sačuvala je vedar duh i uživa u sitnicama, šetnji, razgovoru, muzici, slušanju knjiga u audio formatu  aktivan je član više nevladinih organizacija.