latinica  ћирилица
10/09/2017 |  19:22 | Autor: RTRS

Kako da prepoznate rak testisa?

Kako za svako oboljenje, tako je i za rak testisa važno rano dijagnostikovanje bolesti što je ključno za uspešno izliječenje.

Brojna istraživanja dokazala su da je rak testisa uglavnom zloćudan i da je stopa preživljavanja tokom pet godina bila oko 99%. Polovina slučajeva raka testisa javlja se kod muškaraca starosti između 20 i 35 godina.

Najčešći simptomi koji mogu upućivati na rak testisa su povećani ili smanjeni testisi, njihovo otvrdnuće, osjećaj težine, bol u leđima i oticanje nogu. Rijetko se javlja i torzija testisa uz jake bolove, a znaci da je bolest uznapredovala mogu biti i plitak dah, krvavi iskašljaj i u rijeđim slučajevima glavobolje i bolovi u kostima.

Na bolove u donjem dijelu stomaka ne treba odmahivati glavom, jer mogu biti još jedan simptom pa je potrebno na vrijeme otići kod ljekara kako bi se utvrdio uzrok. Smatra se da bi muškarac svakih mjesec dana trebalo da obavi samopregled.

Preporučuje se da to čini nakon tuširanja kada je koža skrotuma opuštena.

Opipajte nježno svaki testis, a ako primjetite otvrdnuće ili kvržicu veličine graška, obratite se ljekaru. Promjene oblika i veličine testisa takođe ne bi trebalo zanemariti. Uz učestale samopreglede znaćete da prepoznate promjene na testisima.

Ne znači da je svaka promjena obavezno simptom raka testisa, ali je neophodno da se redovno kontrolišete i steknete naviku da posjećujete ljekara.

Izvor: Agencije