latinica  ћирилица
11/09/2017 |  11:43 | Autor: RTRS

Vučić: Odnosi Beograda i Budimpešte najbolji u istoriji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Senti da su odnosi Beograda i Budimpšešte najbolji u dosadašnjoj istoriji, dodavši da je put Srbije ka Evropi uvijek vodio upravo preko Mađarske.
Aleksandar Vučić - Foto: SRNA
Aleksandar VučićFoto: SRNA

Govoreći na ceremoniji obilježavanja 320 godina od bitke kod Sente između austrijske i turske vojske, Vučić je rekao da je poruka te bitke ista ona koju nose stihovi velikog Petra Petrovića Njegoša, a to je: "Boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka".

"Mi Srbi, kao i Mađari imamo razloga da budemo ponosni na bitku kod Sente. Ishod te bitke je bio oslobođenje od vekovnog ropstva, a ona nas uči da zajedno možemo sve, a da smo pojedinačno slabi", rekao je Vučić na ceremoniji obilježavanja, kojoj je kao gost prisustvovao i predsjednik Mađarske Јanoš Ader.

On je naglasio da Srbiju i Mađarsku danas veže mnogo više toga od plavog Dunava i 150 kilometara granice.

"Danas u Srbiji živi oko 300.000 Mađara. U Mađarskoj vekovima živi velika srpska zajednica. I jedni i drugi se osećaju kao svoji na svome. Naši današnji odlični odnosi nisu plod slučajnosti, niti bilo kog diktata sa strane nego produkt saradnje savesne vlasti sa obe strane koje su prepoznale ko su joj najbolje komšije", rekao je Vučić.

U Bici kod Sente 1697. godine austrijska vojska pod komandom Eugena Savojskog nanijela je težak poraz turskoj vojsci kojom je komandovao sultan Mustafa Drugi.

Izvor: SRNA