latinica  ћирилица
11/09/2017 |  11:53 ⇒ 17:46 | Autor: RTRS

Generalni štrajk u Banji Dvorovi (VIDEO)

Radnici Banje Dvorovi stupili su u generalni štrajk. Oni traže da im bude isplaćeno sedam plata i uplate doprinosi iz prethodnog perioda.
Banja Dvorovi - Foto: RTRS
Banja DvoroviFoto: RTRS

Radnici napominju da je sezona bila i više nego uspješna, te da su to prije nekoliko dana potvrdili i u rukovodstvu ove ustanove, ali da plata nema.

Pacijentima koji se trenutno nalaze u banji na rehabilitaciji teško je pala obustava rada, posebno ratnim vojnim invalidima.

Ratni vojni ivnalid iz Bijeljine Radomir Lackanović kaže da je razočaran što u banji štrajkuju, jer su im uskaćene terapije i preostali tok liječenja. Navodi i da je osoblje veoma dobro radilo svoj posao.

RVI iz Trnova Sreten Vasić smatra da je trebalo organizovati dežurstva u banji kako pacijenti ne bi ostali bez terapije.

Radnici su nezadovoljni i navode da samo traže plate koje su pošteno zaradili kako bi prehranili porodice.

Recepcioner Snježana Prodanović rekla je da ima platu 500 KM, a njene kolege i manju, što je nedovoljno za, kako navodi, osnovne ljudske potrebe, a i kasni već par mjeseci.

Sara Popović, viši fizioterapeut, kaže da radnici žele da rade i opstanu, ali da se vrši namjerna opstrukcija da banja ne bi radila.

- Dakle imamo posla, radimo, ali nam ne daju da radimo - ističe ona.

Iz sindikata kažu da im se u posljednjih 10 dana niko iz rukovodstva nije obraćao kako bi organizovali bar minimum rada. Svjesni su da je ovo najnepopularnija mjera, ali su bili primorani kako bi im bili uplaćeni doprinosi i sedam plata koliko im trenutno duguju.

Zoran Ostojić, predsjednik sindikata Banje Dvorovi, ističe da razumije ogorčenost pacijenata, ali želi da i oni imaju razumijevanja za njihove probleme.

- Mi smo zakonski sproveli svu proceduru. Osim prijetnji i uvreda od poslodavaca ništa drugo nismo dobili, a ni očekivali - naveo je Ostojić, i poručio da su istrajni i da neće odustati do ispunjenja zahtjeva.

Iz rukovodstva Banje danas niko nije dao izjavu, ali su prije nekoliko dana saopštili da je protekla sezona bila najuspješnija u posljednjih 14 godina. Međutim, račun je u blokadi u iznosu od oko 800 hiljada maraka, s obzirom na to da je raskinut reprogram zbog neplaćanja. Trenutno rade na deblokadi računa kako bi mogli da isplaćuju zarade.