latinica  ћирилица
12/09/2017 |  10:18 | Autor: RTRS

HRW optužio Rijad za ratne zločine

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava "Human rights watch" optužila je Saudijsku Arabiju za ratne zločine u Јemenu, saopšteno je iz organizacije.

U saopštenju se navodi da saudijska vojska nije uspjela da ispuni svoju obavezu da zaštiti djecu tokom vazdušnih napada.

"Koalicija predvođena vojskom Saudijske Arabije je od juna izvršila pet nezakonitih vazdušnih napada u Јemenu, u kojima je poginulo 39 civila, među kojima je 26 djece", navodi se u saopštenju organizacije.

Iz HRW navode da su u napadima pogođene četiri porodične kuće i jedna prodavnica, a prilikom jednog napada stradala je porodica od 14 članova.

"Ovakvi napadi, koji se izvode namjerno ili nemarno, uzrokuju nasumične civilne gubitke i smatraju se ratnim zločinima", navodi se u saopštenju.

U saopštenju organizacije dodaje se da bi UN trebao da osudi nesposobnost Koalicije da zaštiti djecu tokom sukoba i da pokrene istragu o kršenju ljudskih prava, prenosi "Sputnjik".

Koalicija predvođena vojskom SAD od 2015. godine vrši napade na jemenske Hute, po zahtjevu jemenskog predsjednika Abda Rabua Mansura Hadija. Koalicija je često kritikovana zbog gađanja civila i civilne infrastrukture, kao što je to bio slučaj 23. avgusta, kada je meta bio hotel u blizini jemenske prestonice Sane.

Izvor: SRNA