X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
12/09/2017 |  10:35 ⇒ 10:35 | Izvor: RTRS

Žene izdržljivije od muškaraca

Žene su izdržljivije od muškaraca - muškarci su fizički jači, ali su ženski mišići izdržljiviji, pokazuju naučna istraživanja.
Ilustracija - Foto: ilustracija
IlustracijaFoto: ilustracija

Studija koja je objavljena u naučnom časopisu "Primijenjena psihologija, ishrana i metabolizam" /Applied Physiology, Nutrition and Metabolism/ pokazuje da su žene manje iscrpljene nakon prirodnih dinamičnih mišićnih vježbi nego muškarci slične dobi i sposobnosti.

"Već neko vrijeme znamo da se žene sporije umaraju nego muškarci tokom izometrijskih ispitivanja mišića - statičnih vježbi u kojima se zglobovi ne pomjeraju, poput držanja tegova", ističe autor studije Brajan Dalton.

Naučnici su provjerili ovo saznanje tokom dinamičnijih i praktičnih svakodnevnih pokreta i došli do odgovora - žene uvjerljivo nadmašuju muškarce.

Tokom studije, akteri su pod senzorom pomjerali noge što su brže mogli 200 puta. Potom se mjerila brzina, snaga i sila njihovih pokreta i aktivnosti mišića.

"Otkrili smo da se u početku muškarci pomjeraju brže i snažnije, ali i da se umaraju mnogo brže nego žene", navodi Dalton.

Iako su proučavali samo jednu grupu mišića, naučnici vjeruju da bi do sličnih saznanja došli i sa drugim mišićima.

Ako se ikada bude održavao ultramaraton, žene će dominirati, navode naučnici.

Izvor: SRNA