latinica  ћирилица
12/09/2017 |  12:28 ⇒ 13:02 | Autor: RTRS

Prijedor- Manja epidemija virusnog konjuktivitisa (VIDEO)

Na Oftalmološkom odjeljenju prijedorske bolnice, registrovana je manja epidemija zaraznog, virusnog konjuktivitisa koja je u prolaznoj fazi.
Konjuktivitis - Foto: RTRS
KonjuktivitisFoto: RTRS

Ljekari kažu da se najčešći uzrok povećanog broja pacijenata dovodi u vezu sa kupanjem u nehigijenskim bazenima, ali i brzo širenje ovog virusnog oboljenja oka.

Počelo je, kažu ljekari, najvjerovatnije kupanjem u nehigijenskim javnim ili dvorišnim bazenima, a onda se virusni konjuktivitis kontaktom brzo širio i na druge građane i dostigao status manje epidemije. U prijedorskoj bolnici dnevno je bilo registrovano i po šest slučajeva ovog oboljenja sluznice oka, ali poslednjih dana ohrabruje smanjenje broja pacijenata. Lako se prepoznaje.

- Prepoznaje se po jakom crvenilu sluznice oka tj. dijela koji prekriva beonjaču sa jakom iritacijom i povećanom  vodenastom sekrecijom, te izraženim otokom kapaka - rekla je Nada Lukić, načelnik Odjeljenja oftalmološkog odjeljenja Bolnice "Dr Mladen Stojanović".

Konjuktivitis se prenosi kontaktom, pa je zbog toga najvažnije voditi računa o ličnoj higijeni. Posebno je značajna izlocija zaraženih pacijenata.

- Osnovna zaštita je pranje ruku i netrljanje rukama po očima. Upotrebljavaju se samo jednokratne maramice, nikako višekratne, a preporučuje se izolacija pacijenta od ukućana i drugih osoba - navela je Lukićeva.

Kako je objasnila, kod ove virusne bolesti nema terapije uzročnog karaktera, nego samo simptomatska terapija.

Kada se primjete prvi simptomi, potrebno je potražiti pomoć ljekara, da bi se izbjegle eventualne komplikcije, poput zamućenja vida koje može da traje i do nekoliko sedmica. Ako se pravilno liječi, u većini slučajeva dolazi do potpunog izlječenja.