latinica  ћирилица
12/09/2017 |  15:50 | Autor: RTRS

Haos u Er Berlinu, piloti masovno na bolovanju

Njemačka aviokompanija Er Berlin, koja čeka kupca, objavila je danas otkazivanje stotine letova zbog "izuzetno" velikog broja pilota koji su iznenada otišli na bolovanje.

"Suočeni smo izuzetno velikim brojem bolovanja medju našim pilotima i zbog toga će jedan broj letova danas biti otkazan", navela je kompanija na svojoj Fejsbuk stranici.

Njemački mediji jutros su javili da je otkazano oko 100 letova, cifra koja raste iz sata u sat i ukazuje na to da predstoji posebno haotičan dan na njemačkim aerodromima.

Otkazivanja se uglavnom odnose na aerodrome u zemlji, Berlin, Dizeldorf, ali takođe i na putovanja za Majorku, Stokholm i Cirih.

Oko 9.000 putnika pogođeno je tim otkazivanjima tokom prijepodneva, a kompanija ih je preko Fejsbuka pozvala da ostanu kod kuće i čekaju dalja uputstva.

List Bild piše o "revoltu pilota" koji su izabrali bolovanja rađe nego štrajk, kada im se automatski oduzima od plate.

"Stalno se govori o ekonomskoj budućnosti Er Berlina, a ne o njegovih 8.000 zaposlenih. Strah i bijes rastu među zaposlenim u Er Berlinu, budućnost cijelih porodica je ugrožena", napisala je u saopštenju Kristin Bele, generalna sekretarka sindikata Verdi. Ona je rekla da nije iznenađena ovim masovnim bolovanjima i da ne bi isključila mogućnost da i drugi zaposleni jave da su na bolovanju.

Er Berlin, drugi po veličini avioprevoznik u Njemačkoj, saopštio je prošlog mjeseca da podnosi zahtjev za bankrot, jer je Etihad, kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, saopštila da će obustaviti finansiranje poslije višegodišnjih neuspješnih pokušaja da preokrene poslovanje kompanije.

Država je odlučila da njemačkoj kompaniji da pozajmicu kako bi do daljnjeg nastavila s letovima.

Izvor: Beta