X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
13/09/2017 |  08:15 | Izvor: RTRS

Јedan ljekar tvrdi: Šećer može biti dobar za vas

Većina ljudi zna da šećer može biti vrlo opasan i da izbacivanje slatkiša iz ishrane može dovesti do normalizacije krvnog pritiska, manjeg rizika od srčanog udara i pojave demencije. Međutim, jedan ljekar tvrdi da je šećer koristan za naš mozak.
Slatko - Foto: ilustracija
SlatkoFoto: ilustracija

"Šećer je ključan za funkcionisanje mozga koji je najveći konzument slatkiša u vašem tijelu", napisao je dr Dru Remzi u magazinu "Well + Good". 

On objašnjava da naši mozgovi koriste oko 400 kcal koje potiču od glukoze svakog dana, ali to ne znači da ćete gutanjem pola table čokolade sebi učiniti uslugu. Važno je odakle taj šećer potiče.

Šećer koji se nalazi u mnogim prerađevinama nije od velike koristi vašem tijelu. Međutim, prirodni šećer iz meda i voća može podstaći rad vašeg mozga, smatra Remzi.

Takođe, mnogo je bolje pojesti celu voćku, umjesto čistog soka. To je zato što sok izaziva nagli skok insulina, što vaše tijelo dovodi u stanje čuvanja masnih naslaga. Cela voćka sadrži mnogo više vlakana, pa se sporije vari i sprečava nagli skok insulina.

Treba imati u vidu da od 400 kcal koje su potrebne vašem mozgu, samo četvrtina treba da potiče od šećera u vašoj ishrani, dok ostalo dobijate od ugljenih hidrata, koji se u našem tijelu pretvaraju u šećere.

U svakom slučaju, smatra Remzi, nipošto ne treba da izbacujete cijele grupe namirnica, jer je svaka od njih važna za neki aspekt našeg metabolizma.

Izvor: B92, Independent