latinica  ћирилица
14/09/2017 |  15:21 ⇒ 15:32 | Autor: RTRS

"Јahorina film festival"-u konkurenciji 978 filmova iz 66 zemalja

Za učešće na 11. "Јahorina film festivalu", koji će od 20. do 23. septembra biti održan na Palama, prijavljeno je 978 filmova iz 66 zemalja, od čega je u zvanični program uvršteno 111 filmova iz 37 zemalja, saopštio je direktor festivala Mirko Despić.
Јahorina film festival - pres - Foto: SRNA
Јahorina film festival - presFoto: SRNA

"Najviše filmova pristiglo je iz zemalja koje su filmske velesile, SAD, Kanade, Francuske, Italije, Velike Britanije, i Indije", rekao je Despić na konferenciji za novinare u Sarajevu na kojoj je predstavljen program ovogodišnjeg festivala.

Prema njegovim riječima, festivalske nagrade "Zlatni javor" biće dodijeljene za najbolji igrani i dokumentarni film, odvojeno u regionalnoj i međunarodnoj konkurenciji, te za najbolji film iz BiH i Grand pri najboljem filmu na festivalu.

"Nagrade će biti dodijeljene i za najbolji eksperimentalni, studentski, ekološki i turistički film", dodao je Despić.

Prema njegovim riječima, nagrade će biti dodijeljene i za najbolje ekološke projekte u BiH.

"U saradnji sa fondovima za zaštitu životne okoline Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/ od 12 prispjelih radova odabrano je šest najboljih", precizirao je Despić.

On je naveo da je o nagradama odlučivao petočlani žiri na čijem je čelu reditelj iz Beograda Dragomir Zupanc, a članovi su profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu Miralem Zupčević, redovni profesor i dramski umjetnik iz Istočnog Sarajev Ljubo Božović, univerzitetski profesor iz Sarajeva Besim Spahić i reditelj iz Zagreba Spomenka Saraga.

Prema Zupčevićevim riječima, "Јahorina film festival" iz godine u godinu dobija na žanrovskoj širini - od dokumentarnog do eksperimentalnog filma.

Kao posebno značajan aspekt festivala on je naveo mogućnost da studenti budu viđeni i ocijenjeni.

"Posebno me je oduševila estetska vrijednost pojedinih filmova", istakao je Zubčević.

Izabrati najbolje među filmovima u takmičarskoj konkurenciji, prema Božovićevim riječima, bio je odgovoran i težak posao.

"Uživao sam u mnogim filmovima iznenađen idejom, a bilo je i filmova koji su u svim segmentima filmske produkcije kvalitetno urađeni", rekao je Božović navodeći da se filmovi bave životnim, aktuelnim temama, koje se tiču svih nas.

On je izrazio uvjerenje da će i publika i filmovi jedan broj ostvarenja ocijeniti visokom ocjenom.

Podsjećajući da je svih ovih godina opština Pale domaćin i partner "Јahorina film festivala", načelnik opštine Boško Јugović istakao je da nijednog trenutka nije bila dovedena u pitanje podrška ove lokalne zajednice festivalu.

"Festival je jedan novi ulaz u svijet za Pale, Sarajevo i cijelu BiH", rekao je Јugović i konstatovao da 11 godina postojanja ove kulturne i turističke manifestacije pokazuje koliko ona vrijedi.

Predstavnik Fonda za zaštitu okoliša FBiH Mirsad Rahman rekao je da već šest godina sarađuju sa "Јahorina film festivalom", koji je prerastao u prepoznatljivu manifestaciju.

Ovogodišnji festival biće svečano otvoren u Kulturnom centru Pale u srijedu, 20. septembra, nakon čega će biti prikazan film Emira Kusturice "Na mliječnom putu".

Sve festivalske projekcije biće održane u sali Kulturnog centra i Hotela "Damis" na Palama.

Generalni pokrovitelj festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a projekat su podržali i Savjet ministara, Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske, fondovi za zaštitu životne sredine Srpske i FBiH, te opštine Pale i Višegrad.
 
Medijski pokrovitelji manifestacije su Novinska agencija Republike Srpske "SRNA", RTRS, Televizija OSM i Јavni servis BHRT.

Izvor: SRNA