latinica  ћирилица
14/09/2017 |  21:29 | Autor: RTRS

Fipa dovela investitore za RiTE Kamengrad

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija BiH /Fipa/ Gordan Milinić razgovarao je sa delegacijom kineskih kompanija i predstavnicima firme "Lager" iz Posušja o realizaciji investicije od 1.020.000.000 KM u vezi sa projektom Rudnik i Termoelektrana Kamengrad, u opštini Sanski Most, saopšteno je iz Fipe.
Rudnik mrkog uglja "Kamengrad" Sanski Most (Foto: sanskimost.gov.ba) -
Rudnik mrkog uglja "Kamengrad" Sanski Most (Foto: sanskimost.gov.ba)

Milinić je razgovarao sa delegacijom firme "Enerdži Čajna grup" i kompanije "Čajna enerdži inženjering", kao i predstavnicima "Lagera" iz Posušja na čelu sa izvršnim direktorom Draganom Stipićem sa saradnicima, koji je vlasnik projekta Rudnik i Termoelektrana Kamengrad.

S obzirom na to da postoji visok stepen saglasnosti investitora i nosioca projekta o realizaciji investicije, dogovoreno ja da tehnička ekipa iz Kine posjeti Kamengrad u narednih 10 dana da bi sa vlasnicima projekta dogovarali tehničke detalje realizacije projekta, nakon čega će uslijediti potpisivanja konačnog sporazuma o realizaciji.

Ovo je bio četvrti sastanak sa kineskom delegacijom na kojem je razgovarano o ovom projektu.

Delegaciju firme "Enerdži Čajna grup" predvodio je potpredsjednik grupacije Јi Gang, a delegaciju kompanije "Čajna enerdži inženjering" predstavljali su predsjednik Dong Bin i zamjenik direktora Zuo Zong.

Vlada Federacije BiH prošle godine je donijela odluku kojom izgradnju Termoelektrane u Sanskom Mostu svrstava u strateški projekat u energetici u BiH. Uz kapitalnu investiciju od 1.020.000.000 KM, pokretanje proizvodnje Rudnika i proizvodnja električne energije TE Kamengrad će predstavljati jednu od najvećih investicija u BiH.

Realizacija ovog strateškog projekta doprinijeće u velikoj mjeri ekonomskom razvoju kako lokalne zajednice, kantona, tako i BiH, te će imati veliki uticaj na zapošljavanje.

Izvor: Srna