latinica  ћирилица
16/09/2017 |  08:55 ⇒ 09:01 | Autor: RTRS

Lijekovi protiv bolova nisu uvijek rješenje

Veliki broj ljudi poseže za lijekovima protiv bolova ne znajući da li ih pravilno koristi i uglavnom vjeruju da je jedan lijek univerzalan: da ublažava tegobe sa kičmom, glavobolju, prehladu ili grip i ciklus. Ipak, naučnici kažu da treba biti oprezan s tim koji se koristi i kako, piše Gardijan.
Tablete (Foto: Thinkstock) -
Tablete (Foto: Thinkstock)

Јedan od onih koji se preporučuju pri prvom susretu sa ljekarima, kao najblaži i kao "najmanje zlo" za stomak, a vrlo efikasan jeste paracetamol. Pitanje je da li ga upotrebljavamo kako treba i da li ga uzimamo i onda kada je suvišan?

Nezavisna organizacija "Cochrane" koja se bavi medicinskim istraživanjima, ispitivala je dejstvo paracetamola, koji najčešće dobijete kao prvu preporuku ljekara, posebno kod bolova u donjem dijelu leđa, i uporedila ga sa ostalim popularnim lijekovima na tržištu.

Istraživači iz "Cochrane" kažu da je on prije svega za akutni bol i da tu daje rezultate, kod hroničnog bola nema nikakvih dokaza da djeluje i da čak četiri grama paracetamola dnevno nije ništa efikasnije od placeba.

Od problema sa kukom ili bolova u koljenu do osteoartritisa, lijek u tako malom procentu oslobađa bola pa se istraživači pitaju da li ima ikakve koristi koju pacijent primjećuje.

Ako imate prehladu, paracetamol može da vam pomogne da vam nos manje curi, ali kao i mnogi drugi ublaživači bola koje koristimo da ublažimo simptome, nije efikasan kod kijanja, kašljanja, osjećaja nelagodnosti, umora ili bola u grlu. Za migrenozne bolove je kažu bolji od placeba, ali ne i od drugih lijekova za bolove.

Za one koji imaju tenzionu glavobolju dobro je znati da postoji 10 odsto šansi da će se bolje osjećati od paracetamola nego od placeba. Studije za temperaturu i groznicu kod djece nisu obimne i pouzdane, ali je zato paracetamol sjajan kod problema s umnjacima, što je, opet, akutni bol.

Ono što je sjajno kod paracetamola jeste što smanjuje proizvodnju prostaglandina koji se povezuje sa zapaljenskim procesima, i zato je efikasan kod bola nervnih završetaka.

Kako i koliko će djelovati kod nekoga, zavisi od genetike jer kod nekih djeluje izuzetno dobro, kod nekih nešto manje efikasno. To je izuzetno bezbijedan lijek, iako zaista rijetko može da izazove probleme sa jetrom kod maksimalnih doza korišćenja tj. osam tableta od 500mg dnevno.

Profesor Filip Konagan sa Intituta za reumatologiju i mišićno-skeletnu medicinu u Lidsu, i autor studije o bezbjednosti paracetamola, kaže da smo skoro jedan vijek usmjereni na tri vrste lijekova za bolove, od kojih je jedan paracetamol.

Dva druga su nesteroidni antiinflamatorni lijekovi (NSAIL), koji se povezuju sa čirem na želucu i krvarenjem, oštećenjem bubrega i jetre, tj. opioidi, koji sadrže kodein. Ovi posljednji izazivaju zatvor i imaju još brojne nuspojave, i mogu da izazovu zavisnost.

Konagan kaže da lijekovi protiv bolova nisu uvijek rješenje - za bol u leđima i oseoartritis jačanje mišićnog sistema može da učini mnogo više nego oslanjanje na lijekove. Glavobolju je često lakše spriječiti tako što ćete se na vrijeme odmaknuti od ekrana, dovoljno odmarati i izbjegavati dehidraciju.

On kaže da uzimanje bilo kojeg lijeka često, ali da ukoliko paracetamol "radi" tj. djeluje kod njih, treba da nastave da ga koriste, uz oprez, i posebno da ga ne mješaju s alkoholom jer u toj kombinaciji može da ošteti jetru.

Izvor: nedeljnik.rs